toddler eating vegetable in bowl

Ce îmi gătești astăzi mama?

Prima etapa a diversificarii ( 4/5 luni sau 6/7 luni pentru copiii alaptati la san)

In primul rand sugarul trebuie sa fie pregatit pentru introducerea de noi alimente. Se evita administrarea noilor alimente cu biberonul, diversificarea inseamna obisnuirea copilului de a manca alte alimente inafara de lapte, dar cu lingurita. Pentru a fi hraniti cu lingurita, sugarul trebuie sa poata sta pe scaun si sa-si sustina capul timp de cateva minute si sa-si piarda reflexul de a scoate corpul strain din gura cu ajutorul limbii.

In mod traditional, sucul de fructe este primul aliment oferit sugarului datorita aportului de vit C si de minerale. Sucul de fructe trebuie introdus treptat, crescand consistenta (prin adaos de pulpa) si volumul. Fructele oferite pot fi : mar, portocala, piersici, para.

Atentie

  • Fructele al caror nume incep cu litera P au efect laxativ.
  • A se evita fructele alergizante: banana, capsuni, kiwi, zmeura
  • Pepenele galben este greu digerabil

Supa de legume: preparata din morcov, cartofi, fasole verde, dovlecel, spanac,loboda, salata verde (cca 100 -120 ml / zi)

Piure de legume : din legume fierte si bine mixate ( cca 60 – 80 g/zi)

Observatii:

  • Ceapa se pune doar la fiert, apoi se arunca.
  • Spanacul poate avea efect laxativ
  • Conopida se introduce la 8 luni
  • Legume precum vinete, mazare boabe se da dupa 1 an, fasole baobe si varza doar dupa 3 ani.

Fainoasele: administrarea fainoaselor cu gluten trebuie amanata pana spre 6-7 luni,insa se poate introduce orezul, faina de orez

Etapa a doua a diversificarii: ( 6/7 luni sau 7- 8 luni pentru copiii alaptati natural )

Odata ce sugarul consuma alimente solide de 2 ori pe zi se poate introduce carnea , fiind foarte importanta in dieta copilului, fiind bogata in proteine, zinc si fier. Este recomandata pentru inceput carnea de pasare sau vita ( fara fibre, grasime, pielite sau nervuri), urmata apoi de introducerea ficatului de pasare.( fiert).

Observatii:

  • Carne de porc mezeluri, carne de oaie se amana pana dupa 1 an, fiind greu de digerat

Se introduce treptat branza de vaci , iaurtul, urmat apoi de galbenusul de ou, intai cate un sfert, apoi jumatate, pe urma intreg, de 2-3 ori pe saptamana. Se poate introduce in piureuri untul, incepand cu 2-3 gr/ zi, ajungand la 10-15 g/zi , smantana de la 8 luni, incepand cu 2-3 gr/ zi pana la 10-15 gr/ zi la un an. Incepand cu 7-8 luni se pot introduce cerealele cu gluten in alimentatia bebelusului.

Atentie:

  • A nu se da albus de ou sub 1 an. Este puternic alergizant.
  • In mancare nu se adauga decat un singur tip de grasime: unt, ulei sau smantana.

Etapa a treia a diversificarii

Incepand cu 8/9-12 luni, copiii pot consuma alimente variate, pasate sau taiate marunt. Se introduc si celelalte alimente astfel ca alimentatia va fi asemanatoare cu a adultilor. Este important acum pentru copil ca macar o data pe zi sa ia masa impreuna cu familia, deoarece il aseaza in randul membrilor activi ai familiei. Va fi gata pentru participarea la masa in familie in momentul in care va revendica lingurita. Odata ce-si va folosi degetul mare si aratatorul pentru a tine obiecte mici, i se pot oferi legume maruntite, biscuiti, fructe coapte taiate, pentru a-si descoperi si dezvolta abilitatea de a manca singur.

Atentie: totusi la aceasta varsta orice obiect de dimensiuni mici poate ajunge in trahee, blocand caile respiratorii ale copilului. A se evita alimentele dure precum bomboane, alune, arahide, morcov crud.

  • Nu obligati bebelusul daca vedeti ca refuza mancarea
  • Nu pregatiti in graba altceva, ci treceti la felul urmator
  • Puteti incerca sa-i mai dati peste o saptamana-doua ceea ce a refuzat intr-o zi
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
baby laying on bed

Evoluția psiho-motorie în primele 12 luni

Next Article
baby laying on bed

Febra la sugari

Related Posts