MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Mamici la bucatarie

Condimenteaza-ti viata!

Submitted by on Thursday, 11 February 2010No Comment

Piperul este una din mirodeniile cele mai cunoascute inca din Evul Mediu.

Se gaseste in multe varietati: piper negru, alb, rosu, verde etc. Piperul negru are gust iute si aroma puternica. Se foloseste macinat sau boabe, la preparatele din carne, sosuri, supe, salate, varza, conserve si poate fi utilizat in combinatie cu alte condimente. Piperul alb are o aroma mai delicate. Piperul contine vitaminele C,K si A, fier, mangan si calciu. El stimuleaza secretia sucului gastric, combate gazelle intestinale, are proprietati diuretice, antioxidante si antibacteriene. In cantitati moderate, piperul negru stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea ficatului, grabeste arderile de grasimi.

PRECAUTII : Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi: gastrita hiperacida, hipertensiune. Piperul are  proprietati revigorante, excitante, de aceea nu este recomandat persoanelor agitate, sensibile, celor care sufera de tulburari ale sistemului nervos. In aceste afectiuni va fi deci administrat cu prudenta. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava, celor cu afectiuni oftalmologice ca si celor care au dureri laringo-faringiene.

Oregano este o planta aromatica provenita din regiunea mediteraneana, apreciata pentru gustul sau apropiat celui de cimbrisor, aromat, putin intepator, usor dulce si placut proaspat. Are un miros intens. Este utilizat in special in bucataria italiana in combinatie cu busuiocul, alaturi de rosii sau alte legume, mai ales in pizza si paste. Se asociaza bine cu mincarurile de legume pregatite din dovleci, zucchini, ardei grasi si cartofi, dar si cu fripturile de porc sau vita( este foarte potrivit pentru condimentarea carnii pentru gratar). Se asociaza bine cu rozmarinul si cimbrul.

Cu success  este folosit si in tratarea unor afectiuni precum: colici abdominale, renale, biliare, traheite, tuse cu expectoratie, tuse convulsiva, astm brontic, diaree, febra tifoida, lumbago, torticolis bronsite acute si cronice, aerofagie, atonii gastrice, gastrite, astenie nervoasa, , henoragii, dismenoree, amenoree, boli reumatismale, convalescente, otalgii, dentalgii, edeme, enterite dizenteriforme.

Busuiocul se pare ca este originar din India, dar este un condiment specific bucatariei mediteraneene. Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea. La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar  hindusii nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. La greci ( femeile nu aveau voie sa culeaga busuiocul la greci) si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai. Insa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta – aceea vindecatoare.

In bucatarie insa, italienii folosesc busuiocul in diverse sosuri de tomate dar si pentru aromatizarea pizzei, a uleiului de masline sau a otetului balsamic. Una dintre cele mai utilizate retete pe baza de busuioc este sosul pesto, sau sosul verde. Frunzele de busuioc pot fi folosite pentru a asezona si aromatiza salate, sosuri de tot felul dar si branza proaspata sau rosiile.

Patrunjelul este o planta foarte apreciata atat in bucataria romaneasca, cat si cea internationala.. in general se folosesc frunzele si radacinile. Fiind foarte bogat in vitamina C, A,B, K, saruri minerale ( calciu, magneziu, fier,) este recomandat in alimentatia de incaput a copiilor. In bucatarie poate imbogati gustul salatelor, supelor, ciorbelor si mancarurilor gatite, fiind indicata adaugarea lui la sfarsit, pentru a-si pastra aroma. Patrunjelul se potriveste cel mai bine cu usturoiul, cartofii, cerealele, ciupercile si carnea.

Are si proprietati terapeutice: este diuretic, faciliteaza digestia, stimuleaza apetitul, usoare proprietati laxative, stimuleaza functia hepatica, are rol antioxidant si antianemic.

PRECAUTII: femeile insarcinate este recomandat sa-l consume cu moderatie, deoarece contine substante care stimuleaza contractiile uterine.

Mararul este originar din regiunea mediteraneana si din sudul Rusiei si se foloseste din cele mai vechi timpuri. Era cunoscut si apreciat de babilonieni, asirieni, romani pentru proprietatile tamaduitoare. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana (Ayurveda). La un moment dat devine specific Europei de nord, fiind nelipsit in bucataria scandinava, iar anglo-saxonii folosindu-l datorita uleiurilor volatile.

Este o planta de neinlocuit, conferind salatelor de cruditati (mai ales a celei de castraveti), untului cu verdeata, cremelor de branza, sosurilor verzi, precum si preparatelor din peste, fructe de mare, legume o aroma deosebita. Mararul se foloseste de preferinta proaspat si se adauga la sfarsit.Semintele de marar sunt bune pentru murarea castravetilor, la prepararea fripturilor la cuptor sau la prepararea otetului de ierburi aromate.

Este o sursa excelenta de Vitamina C. Acesta este cel mai important antioxidant solubil in apa al corpului uman, fiind singurul care poate neutraliza radicalii liberi din tot organismul, responsabili pentru deteriorarea celulara. Vitamina C gasita in marar are un efect antimicrobian direct si ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Administrarea unei doze mai crescute de vitamina C este asociata cu scaderea riscului de ateroscleroza, cancer de colon, si complicatii ale diabetului, cum ar fi deteriorarea nervilor sau boli de inima. Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange. Ajuta, de asemenea, la normalizarea presiunii sangelui, datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind astfel infarctul sau atacul de cord.

Dafin este originar din Asia Mica de unde s-a raspandit in zonele mediteraniene si in alte tari cu climat asemanator. In vremea Greciei si a Romei antice, dafinul era simbol al excelentei, aspect care s-a pastrat si pana in zilele noastre. Medaliile acordate sportivilor au incrustate pe ele frunze sau crengute de dafin, cercetatorii care castiga diverse premii se numesc laureati (termenul in latina pentru dafin fiind Laurus nobilis) etc. Pe langa functia de simbol pe care dafinul o are, frunzele sunt utilizate in mai toate bucatariile lumii in diverse sortimente de mancare: supe, fripturi, salate etc. datorita gustului usor amar si a aromei intense pe care le poseda. Se pot folosi frunzele de dafin in pregatirea mancarurilor cu carne de pasare, vita, porc sau peste, insa si in cele cu legume, mai ales in cele in care folosesti fasole sau mazare, boabe sau pastai. De asemenea, ar trebui sa stii ca se combina foarte bine cu cartofi, risotto,, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.

Aceasta planta aromatica are in continutul sau vitamine si minerale, precum si fier, magneziu, mangan, calciu si sodiu, care sunt importante pentru organismul uman. Daca se strecoara o frunza de dafin in apa de ceai. cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.  obtine un sprijin in plus in lupta impotriva racelii, tusei si durerilor de cap. Dafinul este recomandat de asemenea si in afectiunile ficatului, stomacului, rinichilor. Se combina cu alte condimente si plante aromatice precum patrunjel, rozmarin, marar, mustar, busuioc si chiar scortisoara. Impreuna vor alcatui un buchet deosebit care va adauga un plus de gust mancarurilor.

Menta originara din zona mediteraneeana, creste astazi peste tot. Mentolata si racoroasa are efecte revigorante. Utilizarile in bucatarie sunt variate, fiind apreciata in combinatie cu carnea de miel, sosuri, salate usoare, dulciuri, bauturi racoritoare sau alcoolice. Aroma este placuta in combiantie cu ciocolata sau cafeaua. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, in digestie, si tulburarile respiratorii.

Rozmarin este o iarba aromatica, indragita de multi bucatari datorita gustului pe care il ofera chiar si celor mai fine preparate. frunzele de rozmarin pot fi utilizate atat proaspete, cat si uscate sau fierte (planta nu isi pierde aroma chiar daca este indelung fiarta).
Aceasta ofera o aroma deosebita cand se combina cu carnea de peste, miel sau de pui. Nici legumele fierte nu sunt mai prejos cand sunt aromatizate cu frunze de rozmarin. Cartofii fierti, spre exemplu, sau vinetele, dovleceii si rosiile rumenite in ulei de masline, au un gust desavarsit daca sunt presarate cu cateva frunze uscate de rozmarin.

Scortisoara este un arbore tropical inrudit cu dafinul de la care se foloseste in special scoarta, apreciata pentru aroma puternica. Este folosita la dulciuri, iar vinul fiert cu scortisoara da savoare serilor lungi de iarna. Are proprietati antiseptice, vermifuge, efecte tonice, are efect calmant.

PRECAUTII:  un consum exagerat poate declansa alergii.

Vanilia este o planta tropicala originara din Mexic si Guatemala, de la care se foloseste fructul copt, sub forma de pastaie subtire de culoare maronie. Este utilizata la dulciuri si bauturi. Vanilia este si un puternic afrodiziac, pe langa un aromatizant puternic. Printre alte efecte, vanilia este recunoscuta pentru sporirea activitatii cerebrale, fiind un tonic nervos deosebit de puternic, si are efect si asupra fertilitatii si libidoului.

Comments are closed.