MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Meniu de Paste

Cozonacul ardelenesc cu nuca

Submitted by on Friday, 19 March 2010One Comment

1 kg faina, 4 oua, 2 galbenusuri, 500 ml lapte, 50 gr drjdie, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 gr zahar, vanilie, coaja rasa de lamaie, o lingurita de sare; pentru umplutura: 300 gr miez de nuca, 2 albusuri, 100 gr zahar, 100 gr rahat

Aduceti ingredientele cu o zi inainte in incapere, pentru ca acestea trebuie sa fie la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar si se dizolva in putin lapte caldut. Se presara putina faina, se amesteca si se lasa sa dospeasca o jumatate de ora la loc cald. Se dizolva zaharul zaharul in lapte, se adauga sarea, trei oua si cele doua galbenusuri si se bate cu telul compozitia ca sa se omogenizeze. Se toarna peste faina si se framanta intr-un lighean foarte adanc, se adauga aromele si se incepe framantatul. Cand aluatul este moale si flexibil, incepe sa se adauge untul topit sau uleiul, incorporandu-l cate putin. Se considera ca aluatul s-a framantat destul atunci cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului. Se acopera cu un servet curat, apoi cu o patura usoara, ca sa-i tina de cald si se fereste de curenti. Se lasa la dospit cel putin trei ore.

Din acest aluat se taie trei bucati care se fac sul, se impletesc si se pun in tava, fie se umplu cu nuca.

Pentru umplutura, , albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se incorporeaza nucile macinate si rahatul taiat in bucati mici. Aluatul se imparte in doua. Se ia prima bucata si se intinde pe planseta de lemn tapetata cu faina. Se pune peste ea din belsug umplutura cu nuca, se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu unt, lasandu-se la crescut timp de 20 de minute. Se ung cozonaciicu un ou batut, se presara zahar si se baga tavile la cuptor, mai intai la foc mare ( 10 minute), apoi la foc potrivit inca o jumatate de ora.

One Comment »

  • ramona said:

    e foarte bun, eu nu prea stiu dar am o matusa care face de craciun si paste dar nu se compara cu nimic mirosul cozonacului scos atunci din cuptor, la noi se face si cu mac, sau cu cacao amestecata cu zahar, iese ca si cum ar fi cu ciocolata