MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Alaptarea- de ce, cum, cat?

Intarcarea- cand si cum?

Submitted by on Wednesday, 7 April 2010No Comment

Intarcarea incepe odata cu introducerea alimentelor solide, astfel incat treptat dupa 1 an, copilul sa se poata alatura meselor in familie.

In multe culturi copilul este alaptat timp de 2-3 ani, insa in cultura noastra, copilul este alaptat in medie cateva luni. Societatea noastra se asteapta ca toti copilasii sa fie intarcati imediat ce au inceput sa manance mancare solida in cantitate suficienta, ca si cum alaptatul la san ar fi doar un mod de a depasi situatia pana cand puiul e in stare sa se hraneasca “ca oamenii mari”. Oricum, intarcarea reprezinta o decizie personala, o trecere de la o etapa la alta, de la un tip de relatie la alta. Intarcarea  trebuie sa vina ca un final firesc al unei etape, atunci cand copilul este pregatit, insa acest lucru nu este intotdeauna realizabil.mamele pot fi fortate de intoarcerea la servici, de sanatatea lor sau a copilului sau pur si simplu sentimentul mamei ca este momentul potrivit.

Alaptatul este menit sa fie o experienta placuta, insa atunci cand unul sau ambii membrii ai perechii mama – copil nu se mai bucura de acest moment, atunci mai bine ar fi sa se inceapa dezvatarea copilului de supt.

Trebuie stiut insa ca sunt copii care se dezvata mai repede chiar decat si-ar fi dorit mama, in timp ce sunt copii care sunt mai rezistenti la intarcare, desi mama isi doreste. Intarcarea unui copil mai mare care si-a dezvoltat deja rutina de a suge la san si care deja stie sa-si exprime dezaprobarea si nevoile e mai dificila. Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare si trebuie respectat chiar si in cazul intarcarii.

Pentru o intarcare sanatoasa, este indicat ca mama sa respecte anumite principii.

–         Intarcarea este un proces gradual, care necesita rabdare, timp si intelegere.Intarcarea sa se faca in mod treptat, nu fortat. Astfel ajutati copilul sa intre intr-o noua etapa de dezvoltare in mod firesc si natural, nu fortat. Intarcarea brusca, numita si intarcare de dezertare este traumatica si poate avea efecte nedorite: manifestari de furie, agresivitate, anxietate. INTARCAREA NU INSEAMNA RESPINGERE.

–         Incepeti prin scoaterea cate unei mese de supt, de preferat cea din timpul zilei. Cea dinaintea somnului este cel mai greu de scos, pentru ca il linisteste pe copil

–         Minimizarea situatiilor care ii induc copilului dorinta de alaptare. Daca puneti copilul intr-un cadru familiar alaptarii, el va dori sigur sa suga.

–         Tineti copilul ocupat. Nimic nu declanseaza dorinta de a suge la san ca plictiseala.antrenati copilul intr-o activitate preferata, distractiva, pe care sa o efectuati impreuna.

–         Impunerea unei limite- in cazul in care copilul este deja marisor, puteti sa-i impuneti anumite limite. Ex: va primi san cand soarele merge la culcare.

–         Asteptati-va ca nevoia de a suge sa creasca in perioada de boala, cand copilul are nevoie de alinare sau sistem imunitar.

–         Reduceti timpul la san

–         Intarcarea e mai usoara daca accepta laptele de la o alta sursa

–         In intarcare sentimentul mamei de vinovatie si pierdere sunt normale si nu sunt semn ca mama ar face un lucru rau. Intarcarea presupune din partea mamei doar o modificare de rol, isi ajuta copilul sa paseasca spre alta etapa a vietii lui.

Comments are closed.