MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » SANATATE

Lista E-urilor sau… esti ceea ce mananci!

Submitted by on Wednesday, 3 March 2010No Comment

Ce sunt E-urile?

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se întelege orice substanta care în mod normal nu este consumata ca aliment în sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componentta  a acestor produse alimentare. Aceasta categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive si induc multe boli grave.
Cele mai multe E-uri se g?sesc în dulciurile consumate de preferinta de copii.

Aditivii sînt clasificati în 25 de categorii si numerotati specific:

  • coloranti – pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E180
  • conservanti– substante care prelungesc artificial perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterarii produse de microorganisme; E200-E297
  • antioxidanti – substante care prelungesc fortat perioada de pastrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
  • emulgatori – asigura un amestec omogen între apa si grasimile alimentare; E400-E496
  • saruri de topire E400-E496
  • agenti de îngrosare– substante care au capacitatea de a mari vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
  • agenti de gelifiere (gelifianti)- substante care permit si care ajutta la formarea gelurilor; E400-E496
  • stabilizatori– substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
  • agenti de gust (aromatizanti) – se împart în trei categorii:
    1. substante aromate naturale – se obtin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetala sau animala;
    2. substante identic naturale – sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;
    3. substante artificiale – se obtin prin sinteza, având structura si compozitia diferite de cele naturale; E600-E640
  • acidifianti – substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimîndu-le un gust acru; E300-E390
  • agenti antiaglomeranti – E500-E580
  • amidon modificat – E1400-E1450
  • edulcoranti (îndulcitori) – substante (altele decât zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
  • substante de afânare (afânatori) – substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica; E400-E496
  • antispumanti– se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei; E500-E580
  • agenti de suprafata (surfactanti) -E900-E999
  • agenti de albire (înalbitori) – E1500-1520
  • agenti de întarire– E500-E580
  • umectanti – E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
  • enzime chimice de sinteza E1100-E1105

In continuare este prezentata lista aditivilor nerecomandati si periculosi, folositi în industria alimentara din Romania , precum si problemele de sanatate pe care le cauzeaza fiecare in parte.

  • E 101 – riboflavina; colorant, galben, natural, obtinut din drojdii, germeni de grâu, ficat, oua, dar si artificial; poate  provoaca alergii; utilizat în margarina, brânzeturi; identificare culoarea galbena;
  • E 102 – tartrazina; Colorant, galben, artificial.

-Poate provoca alergii la persoanele care reactioneaza alergic la aspirina (salicilati), sau la persoanele astmatice.

– Provoaca la copii astm, rinita, urticarie.

-Este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate. (ADHD)

-Creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene.

-Altereaza perceptia si comportamentul producând stari de confuzie. Inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive.

Este utilizat într-o gama larga de produse alimentare: bauturi nealcoolice ( racoritoare) si alcoolice, fructe si legume confiate, ornamente si cuverturi, produse de cofetarie, produse fine de brutarie, croisant, biscuiti, prajituri, napolitane, brânza topita aromata, deserturi, produse lactate aromate, sosuri, condimente (curry praf), mustar, crustacee, substituenti de somon, surimi, icre de peste, peste afumat, snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate), preparate pentru controlul greutatii, suplimente alimentare, supe, vinuri si vinuri din fructe (cidru) linistite si spumante, conserve etc. Doza zilnica admisa 7,5 mg/Kg corp. NU SE VA DEPASI DOZA ZILNICA ADMISA.

  • E 104 Galben de chinolina -colorant, galben, artificial. Poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Interzis celor cu sensibilitate la aspirina. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.
  • E 110 – sunset yellow- Colorant, portocaliu, artificial; testele efectuate pe animale au evidentiat aparitia tumorilor renale si oprirea cresterii provocand retard. Poate provoca alergii persoanelor sensibile, congestie nazala, astm, bronho-constrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive.  NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.
    –  utilizat în racoritoare, dulciuri, conserve;
  • E 120 – acidul carminic -colorant, rosu, natural,de origine animala.  In unele cazuri poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate.

–  VA FI EVITAT DE COPIII HIPERACTIVI si SUFERINZII DE ALZHEIMER si PARKINSON.
– utilizat în racoritoare, dulciuri.

  • E 121 – citrus red 2; cancerigen; colorant pentru coaja de citrice;
  • E 122 – azorubina, carmoizina- colorant, rosu, artificial.

–         Poate provoca reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina (salicilati).

–         Poate provoca sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). -Poate fi cancerigen, provoaca urticarie si edem.

–         Se poate adauga în produsele alimentare specificate la E102. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 123 – amaranth- colorant, rosu, artificial.

– Poate induce eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD, defecte neonatale, moarte fetala, cancerigen, Doza zilnica admisa 0,8 mg Kg corp.

-utilizat in vinuri aperitive, bauturi spirtoase (pâna la o tarie de 15% voi.), dulciuri, racoritoare si icre de peste

CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT

  • E 124 –Rosu Ponceau, Rosu Cosenil? – colorant, rosu, artificial, utilizat in dulciuri

– Poate induce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina (salicilati).

– Poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).

-Potential cancerigen, provoaca tumori la glanda tiroida

Doza zilnica admisa 4 mg/Kg corp. CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 127 – eritrozina- Colorant, rosu, artificial, utilizat în produse de panificatie

–         Produce tumori si tulburari neurofiziologice la animalele .

–          Poate furniza iod, tulburând fiziologia tiroidei( provoaca dereglari hormonale)

–         Este alergen.

Doza zilnica admisa 0,1 mg/Kg corp. CONSUMUL NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 128  -INTERZIS ÎN U.E.- colorant, rosu, artificial.

– în anul 2007 produsul a fost considerat cancerigen  si a fost interzis în Uniunea Europeana.

  • E 129 Rosu Allura AC- colorant, rosu, artificial.

–         Poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).

–         Poate provoca alergii, potential cancerigen

Nu este suficient evaluat toxicologic. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.

  • E 131 – albastru patent – colorant, albastru, artificial, utilizat în dulciuri

–  poate cauza dermatite ?i purpur?.Poten?ial cancerigen.

NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.

  • E 132 – indigotina, Carmin indigo – colorant, albastru, artificial,

–         Administrata concomitent cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca la animalele de laborator leziuni ale materialului genetic. Aceste combinatii sunt posibile în preparatele de carne (sunca, salamuri), dulciuri, lichioruri, înghetata, dulciuri, produse de patiserie .

–         Poate provoca alergii persoanelor sensibile, greata, voma, hipertensiune, tumori cerebrale. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL FRECVENT.

  • E 133 Albastru Brilliant -colorant, albastru, artificial.

-Poate induce hiperactivitate, bronhoconstrictie, rash, destructii cromosomale, în combinatie cu E 127 si E 132. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 142 Verde S, Verde acid briliant- colorant, verde, artificial. Nu este posibila o apreciere definitiva. Poate declansa astm, hiperactivitate (ADHD). Este mutagen pe animale. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.
  • E 150a Caramel simplu (Plain)- colorant, maro, natural, vegetal, se poate obtine si din glucide provenind din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOs).

– Nu este recomandat copiilor hiperactivi. Pentru caramelul obtinut din organisme modificate genetic, nu este posibila o apreciere definitiva.

-Poate declansa hiperactivitate, încetini cresterea, distensii intestinale, hipertrofia rinichilor.

-Poate distruge vitamina B, afecteaza cromozomii.

E 150b Caramel de sulfit de sodiu (caustic) -colorant, maro, artificial, se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOs).

E 150c Caramel amoniacal- colorant, maro, artificial, se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOs).

E 150d Caramel sulfit de amoniu- colorant, maro, artificial,se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOs).

CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 151 Negru Brilliant -colorant, negru, artificial.

– Poate provoca alergii persoanelor sensibile, induce hiperactivitate (ADHD), urticarie, rinite. Interfereaza cu enzimele digestive.

NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.

  • E 154 Brun FK -colorant, brun, artificial

– Poate provoca alergii.

NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.

  • E 155 – brun HT-colorant, maro, utilizat într-o gama larga de alimente, în special în ciocolata, prajituri.

-Poate induce reac?ii adverse la persoanele astmatice ?i la cele alergice la aspirin? (salicilan?i),

-induce sensibilitate a pielii,

-sindrom de hiperactivitate (ADHD),

– poate fi carcinogen. NU ESTE RECOMANDAT CONSUMUL.

E 160 a (II) beta-caroten, caroteni, amestec de caroteni – colorant, portocaliu natural prezent in legume si fructe colorate galben portocaliu(morcov)in ficat se transforma in vitamina A. In cazul supradozarii pielea capata un aspect galbui, creste riscul de cancer pulmonar la fumatori, dar nu-l reduce la nefumatori. SE RECOMANDA UN CONSUM MODERAT DE BETACAROTEN NATURAL.
E 160b Annatto, bixina, norbixina- Colorant, portocaliu natural, din clasa carotenoidelor, extras din pericarpul fructului Bixa orellana L. cu diferiti solventi. Se poate obtine si din organisme modificate genetic (GMOs).

-Produsul poate provoca urticarie si nu este recomandat copiilor hiperactivi.

-induce astmpersoanelor sensibile la salicilati (aspirine).

Doza zilnica admisa 2,5 mg/Kg corp. SE RECOMANDA UN CONSUM MODERAT..

E 160f coloranti, portocalii, artificiali de sinteza, nu au fost suficient cercetati, nefiind posibila o apreciere definitiva. SE RECOMANDA UN CONSUM MODERAT.
E 161b Luteina – colorant, galben, natural, NU A FOST SUFICIENT EVALUAT, NEFIIND POSIBILA O APRECIERE DEFINITIVA.
E 161g Cantaxantin?, Xantofila – colorant, galben, portocaliu sau rosu artificial. Se gaseste si în natura. Poate determina depuneri pe retina. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

  • E 162 Rosu sfecla, betanina-colorant, rosu, natural, din grupa betaninei. Se extrage din soiuri de sfecla rosie prin presare sau prin extractie apoasa

ESTE CONSIDERAT SIGUR, dar administrat cu restrictie la copiii mici si prescolari

  • E 171 Dioxid de titan-colorant alb artificial, mineral.

SE VA EVITA CONSUMUL FRECVENT.

  • E 172 Oxizi de fier, hidroxizi de fier – colorant galben, ro?u sau negru, artificial, mineral. NU SE RECOMAND? CONSUMUL FRECVENT.
  • E 173 Aluminiu-colorant, argintiu, artificial, mineral. Este permisa utilizarea doar pentru decorarea unor produse de cofetarie.

Persoanele bolnave de rinichi pot acumula aluminiul. Unele cercetari îl asociaza cu boala Alzheimer si Parkinson. Este neurotoxic, fiind asociat si cu osteoporoza. NU SE RECOMANDA CONSUMUL FRECVENT.

  • E 174 argint-colorant si conservant argintiu natural, mineral. Se poate acumula în organism (în special la rinichi) putând provoca intoxicatii (argiria). Este permisa folosirea doar pentru glazuri, praline si lichioruri. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.
  • E 175Aur- colorant auriu natural, mineral. Poate afecta compozitia în elemente figurate ale sângelui. Este permisa utilizarea doar pentru praline, dulciuri, lichioruri.CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT
  • E 180 litorubina BK, Carmin 6B -colorant rosu, artificial Este permiss utilizarea doar pentru colorarea învelisului unor sortimente de brânza.

– Poate provoca alergii, astm, hiperactivitate (ADHD). CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT

  • E 200 – acid sorbic; provoaca tulburari hepatice; utilizat in conserve, preparate din carne
  • E 210 – acid benzoic; cancerigen; utilizat în conserve, preparate din carne;
  • E 211 – benzoat de sodiu; cancerigen; utilizat în conserve, siropuri- medicamente pentru copii,  preparate din carne;
  • E 213 – benzoat de calciu; cancerigen; utilizat în conserve, preparate din carne;
  • E 214 – etil p hidroxibenzoat; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne;
  • E 215 – etil p hidroxibenzoat de sodiu; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne;
  • E 220 – dioxid de sulf; provoaca boli intestinale; utilizat în conserve, conservant de suprafata pentru citrice;
  • E 221 – sulfit de sodiu; provoaca boli intestinale; utilizat în conserve si preparate din carne;
  • E 222 – sulfit acid de sodiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în conserve, bauturi alcoolice;
  • E 223 – metabisulfit de sodiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în conserve, bauturi alcoolice;
  • E 224 – metabisulfit de potasiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în bauturi alcoolice
  • E 226 – sulfit de calciu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în bauturi alcoolice;
  • E 227 – sulfit acid de calciu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în bauturi alcoolice;
  • E 228 – bisulfit de potasiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat în bauturi alcoolice;
  • E 231 – ortofenil; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat în conservarea citricelor;
  • E 232 – ortofenil fenolat de sodiu; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat în conservarea citricelor;
  • E 233 – tiabendazol; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat în conservarea bananelor;
  • E 234 – nizina; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat în brânza topita;
  • E 239 – hexametilen tetramina; cancerigen; utilizat în preparate conservate;
  • E 250 – nitrit de sodiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat în mezeluri;
  • E 251 – nitrit de sodiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat în mezeluri;
  • E 252 – nitrat de potasiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat în mezeluri;
  • E 281 – propionati; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat în brânzeturi topite, pâine;
  • E 283 – propionati; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat în produse de panificatie;
  • E 311 – grupa galat; provoaca tulburari nervoase; utilizat în produse din peste;
  • E 318 – grupa galat; cresc colesterolul; utilizat în supe concentrate din cereale;
  • E 320 – butilhidroxianisol (BHA); provoaca tulburari ale ficatului si alergii; utilizat în margarina;
  • E 321 – butilhidroxitoluen (BHT); provoaca tulburari ale ficatului si alergii; utilizat în margarina;
  • E 338 – acid fosforic; provoaca tulburari ale ficatului; utilizat în brânza topita;
  • E 339 – fosfati; provoaca tulburari ale ficatului; utilizat în dulciuri, conserve;
  • E 341 – fosfati; provoaca tulburari ale tubului digestiv; utilizat în produse de panificatie
  • E 450 – difosfati; provoaca tulburari ale tubului digestiv; utilizat în dulciuri, conserve si produse de panificatie;
  • E 461 – metilceluloza; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat în dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, înghetate;
  • E 463 – hidroxipropil; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat în dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, înghetate;
  • E 466 – carboximetil; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat în uleiuri, grasimi, dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, condimente, salate, supe, înghetate;
  • E 951 – aspartam; cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat în racoritoare, dulciuri, înghetate pentru gust dulce artificial;
  • E 1201 – polivinilpirolidona – cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat în racoritoare, dulciuri, înghetate pentru gust dulce artificial;

E-uri bune

E306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 – caragenanul, emulsifiant natural
E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 – manitolul de cofetarie
E300 – riboflavina sau Vitamina B2
E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

E 160c Extract de ardei rosu, capsantina, capsorubina-colorant, rosu-portocaliu natural, obtinut prin extractie cu solventi din ardeiul rosu, Capsicumanum L. CONSIDERAT INOFENSIV

E 160d Lycope, Rubixantina- colorant, rosu-galben din clasa carotenilor natural, obtinut prin extractie cu solventi din soiuri de tomate, Lycopersicon esculentum L. Poate reduce riscul de aparitie al cancerelor. CONSIDERAT SIGUR.

E 163 Antocianine -coloranti roz pâna la albastru închis, reprezentând un grup mare de pigmenti vegetali hidroso-lubili. Antocianii determina culoarea rosie, albastra sau violet a fructelor si legumelor. ESTE CONSIDERAT SIGUR.
E 153 Carbune vegetal se obtine prin carbonizarea lemnului, reziduurilor de celuloza, turba, învelisuri vegetale s.a. la temperaturi înalte. CONSIDERAT INOFENSIV.

E 100 Curcumina- Colorant, galben, natural, uneori poate provoca alergii, în special persoanelor sensibile la salicilati (aspirine). Poate avea efect benefic asupra glicemiei diabeticilor,este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, cârnati, pateuri, supe, fulgi de cartofi.

link-uri utile: www.fda.gov

www.foodsafety.gov

Comments are closed.