MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Alaptarea- de ce, cum, cat?

Pozitii corecte de alaptare

Submitted by on Tuesday, 2 February 2010No Comment

Primul pas important in alaptare este contactul precoce mama- copil, iar atasarea corecta la san este cel de-al doilea. de ce e important? Pentur ca suptul este pentru bebelus un efort si consuma energie pentru in timpul efortului. Daca bebelusul consuma toata energia pentru a suge,nu ii mai ramane energie pentru crestere si dezvoltare. Pentru ca suptul sa fie cat mai usor pentru copil el trebuie sa cuprinda in gura toata zona areolara sau cat mai mult din aceasta pentru ca aici se afla sinusurile lactifere, canalele in care se scurge laptele intre supturi. Gura copilului in cazul unei pozitionari corecte actioneaza ca o ventuza pe zona areolara, presand cu palatul si limba sinusurile lactifere in cursul suptului. Aplicarea etansa a gurii pe san determina scurgerea mai usoara a laptelui si dinspre ductele mai mici spre mamelon.

In cazul unei prinderi incorecte , limba copilului produce in timpul suptului leziuni, fisuri in jurul mamelonului.

In timpul alaptarii corecte corpul copilului trebuie sa fie apropiat de cel al mamei, capul si corpul asezate in linie dreapta, fata bebelusului sa priveasca spre san, iar capul si gatul acestuia sustinute de palma si mana mamei.

Pozitia mamei trebuie sa fie comoda, pentru a se putea relaxa si se poate face in orice pozitie care este cea mai comoda pentru mama si copil.

 • Intinsa in pat: aceasta pozitie este foarte comoda noaptea, adeseori convenabila pentru femeile carora li s-a facut cezariana, dar si epiziotomie. Se pot folosi perne pentru sprijinul spatelui si sustinerea in pozitie laterala a copilului. Pentru a nu amorti mana mamei, aceasta poate sustine cu bratul perna. Manuta bebelusului poate fi lasata libera pentru a putea atinge sanul, savurand contactul cu acesta.
 • In sezut, cu spatele rezemat, cu o perna pe genunchi pentru a ridica copilul la inaltimea sanului. Capul copilului va fi adapostit in incheietura cotului, cu fata la san. Este necesar sa fie sprijinit corpul, altfel alaptatul va deveni foarte obositor, putand sa deformeze coloana sau sanii, apar dureri de picioare, de gat.
 • Alaptatul in picioare
  In cazul in care copilul e agitat, s-ar putea sa ajute daca mama plimba putin copilul in timpul suptului. Copilul se poate pune la san ca in pozitia sezanda si deseori bebelusul va incepe sa suga si se va linisti. Pentru a nu obosi mama prea tare, este foarte folositoare o bucata de material in care se poate transporta copilul.
  Aceasta pozitie este folositoare si daca mama este foarte voluminoasa.
 • Pozitia “minge de fotbal american”
  In pozitie sezanda, corpul si picioarele bebelusului de asta data nu vor fi in fata burtii mamei, ci mai degraba intr-o parte, ca si cum ai tine o minge de fotbal. Daca alaptarea se face  din sanul stang, cu mana dreapta se sustine comod capul copilului, corpul copilului fiind sustinut de piciorul  stang si de antebratul  drept. Cu palma dreapta se poate usor  pozitiona capul in dreptul sanului, in acest mod nu trebuie sa-si ridice gatul sa ajunga la san.
  Aceasta pozitie ajuta in urmatoarele situatii:
  – daca sunt canale blocate sau sanul este impietrit, limba copilului va ajuta la desfundarea canalelor, la masarea sanului.
  – in cazul in care mama are ragade, pentru a preveni julirea mandibulei bebelusului, e mai simpla schimbarea sanilor (pozitie minge de fotbal la un san, pozitie sezanda la celalalt san)
  – in cazul in care bebelusul are un san preferat, se pot schimba chiar repede sanii, bebelusul nu trebuie miscat prea mult.
  – aceasta pozitie este preferata de mamele cu gemeni, pentru alaptarea simultana.

Se recomanda schimbarea pozitiilor de alaptat la fiecare supt, astfel ca bebelusul va suge in mod uniform sanul si se reduce pericolul de infundare a vreunui canal purtator de lapte.

Comments are closed.