MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Evolutia si ingrijirea sugarului

Primii pantofiori!

Submitted by on Friday, 12 February 2010No Comment

Exista multe teorii cu privire la varsta la care ar trebui cumparata prima incaltaminte pentru copii, insa asupra unui lucru sunt cu totii de accord: este inutil sa se incalte sugarul care nu merge cu incaltaminte rigida, ci ii vor fi suficiente sosete sau botosei, care sa-l protejeze de frig. Incaltamintea pentru copii trebuie adecvata caracteristicilor piciorului lor. La nou-nascut picioarele par de obicei strambe,  insa isi capata forma naturala pe masura ce sugarul creste. Ce e caracteristic pentru 0-2 ani este faptul ca piciorul este foarte delicat si flexibil ( atat de flexibil incat poate sa incapa chiar intr-un pantofior cu doua numere mai mici fara a protesta), oasele inca nu sunt unite si curburile piciorului nu sunt formate. De asemenea, grasimea de pe talpitele sugarului creeaza impresia ca ar avea picior plat ( aceasta va dura pana spre 4 ani), iar partea din fata a piciorului e mai lata. Abia de la 3-7 ani incep curburile sa se dezvolte impreuna cu muschii, iar piciorul sa se ingusteze, insa partea din fata tot va ramane mai lata fata de a unui adult.

De aceea ortopezii recomanda parintilor sa-si lase si sa-si incurajeze micutii sa umble desculti, in picioarele goale in prima etapa de dobandire a echilibrului si de invatare a mersului. Copilul se va bucura de senzatia de a simti sub piciorute diferite texturi si suprafete, il ajuta sa mentina o postura dreapta, coresta, iar simtul tactil ii va da posibilitatea de a-si coordona miscarile, dobandind un mai bun echilibru.

Ceea ce are importanta in momentul cumpararii incaltamintei este ca aceasta sa ia corect forma piciorului.

  • Este indicat ca primele incaltari sa fie tip ghetuta, sa-I sustina bine glezna, iar interiorul sa fie prevazut cu taloneta ( mica umflatura in dreptul arcului talpii)
  • Incaltamintea sa fie fabricate din material usor, moale, flexibil, ideal din piele fina atat in interiorul cat si in exteriorul ghetutei, sa poate permite piciorului sa respire ( piciorul unui bebelus/ copil mic transpira mult)
  • Partea din spate trebuie sa fie rigida ca piciorul sa nu se rasuceasca in timpul mersului
  • Talpa sa fie usoara si flexibila cu aderenta la contact
  • Partea din fata larga sa ofere spatiu liber pentru degete,  sa existe un spatiu de 1,5 cm de la capatul degetului la capatul pantofului ( in timp ce e incaltat, daca degetul intra usor in partea din spate a pantofului, inseamna ca este potrivit ca marime)
  • incaltamintea cu “scai” este mult mai usor de incaltat ( dezavantajul ar fi ca micutii se prind repede de mecanism si vor fi si mai usor de descaltat de catre acestia).
  • Copilul nu se incalta cu incaltaminte de ocazie. Este deformata/ sau formata pe piciorul celui care  a purtat-o.

Comments are closed.