MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » MAMICI IN DEVENIRE, sarcina si nastere, Articole

Probabilitatea unei sarcini gemelare sau multiple

Submitted by on Wednesday, 26 January 2011No Comment

Cat de des intalnite sunt sarcinile multiple?

Sarcinile gemelare ori multiple devin tot mai frecvente deoarece din ce in ce mai multe femei beneficiaza de tratamente pentru cresterea fertilitatii ori de tehnologie de reproducere asistata (ART) pentru a le ajuta sa aiba copii. Aceste tratamente cresc sansele ca femeia sa aiba gemeni sau chiar mai multi copii. Cazul faimos McCaughey cu 7 copii este exemplu al concecintelor acestor tratamente.

Medicamentele de fertilitate stimuleaza ovarele, ducand la cresterea numarului de ovocite in acelasi timp.In medie, cam 20 % dintre femei care iau gonadotropine cand vor ramane insarcinate, vor avea mai mult de un bebelus.  Femeile care raman insarcinate in timp ce urmau tratament cu clomid au sanse de 5-12 % de a avea gemeni. Femeile care urmeaza procedura fertilizarii in vitro au sanse de 20-40 % de a avea sarcina multipla,depinzand insa de numarul de embrioni pusi in uter. Alte proceduri care cresc sansele de a avea sarcini multiple sunt transferele de gamete si zigoti intrafalopian. Doar una singura nu duce la sarcini multiple, procedura inseminarii intrauterine, insa majoritatea femeilor care recurc la aceasta metoda se afla in tratament pentru fertilitate.

Alti factori care duc cresc sansele de a avea gemeni?

Exista si alti multi factori care duc la sarcini gemelare, cum ar fi:

  • Factorii ereditari: daca exista gemeni in familie, atunci sansele cresc. Creste posibilitatea si daca mama provine din fratrie de gemeni
  • Rasa: gemenii sunt mai des intalniti in cuplurile de afro-americani, decat in cuplurile de asiatici si hispanici
  • Varsta : cu cat femeia inainteaza in varsta cu atat sunt mai mari sansele de a avea sarcini multiple. Peste 35 de ani, femeile produc mai multa foliculina ( FSH) decat femeile tinere, semn ca scade activitatea ovarelor. Acest hormon insa favorizeaza eliberarea ovocitelor din ovare, iar o crestere a secretiei va duce la cresterea numarului acestora.
  • Numar de sarcini: cu cat mai multe sarcini, cu atat creste posibilitatea de a avea gemeni
  • Constitutia fizica a mamei: sarcinile gemelare sunt mai des intalnite la mamele inalte decat la cele mici de statura

Comments are closed.