MAMICI IN DEVENIRE

Sunt gravida: ce sa fac? alimentatia in timpul sarcinii,la ce renuntam, cum ne pregatim sa devenim mame: sfaturi,mituri si probleme

COPILUL MEU

ingrijirea si dezvoltarea copilului pe varste si etape de dezvoltare.

SANATATE

Boli si tratamente. Cum ne aparam impotriva bolilor printr-o alimentatie si igiena corecta! Medicina naturista vs. medicamente.

PAGINA PARINTILOR

Sfaturi pentru familie, legislatie,sanatate, psihologia parintilor, sfaturi practice si nu numai.

PAGINA PARINTILOR SIBIENI

Informatii privind servicii acordate familiei si copilului in judetul si municipiul Sibiu ( despre crese, gradinite, medici, centre medicale, scoli, after-school, ONG-uri etc)

Home » Articole

SANATATEA INCEPE INAINTE DE NASTERE

Submitted by on Wednesday, 9 June 2010No Comment

Un copil inseamna multe sperante si bucurii, multe griji si vise pe care le dorim implinite, multa responsabilitate; primul si cel mai important lucru pe care-l dorim pentru el si primul lui drept: sanatatea.

Sanatatea bebelusului se construieste inaintea  nasterii sale si din nefericire sunt destule probleme ale mamei si tatalui care pot face rau bebelusului nevenit inca pe lume; unele pot fi prevenite si tratate, astfel ca el sa fie ferit de suferinta.

Inceputul este hotararea unui cuplu de a avea un copil -o decizie importanta, care ar trebui  luata nu la intamplare, ci cu responsabilitate, dragoste si maturitate.

Sarcinile la varste foarte tinere, sarcinile prea apropiate -aparute la mai putin de 2-3 ani dupa o nastere, sarcinile  dupa chiuretaje repetate ori la scurt timp -sub 6 luni – de la un chiuretaj, sarcinile numeroase pot avea efecte  nefaste asupra echilibrului  psihologic si economic al familiei, asupra sanatatii mamei-hemoragii, infectii, anemie, dificultati la nastere, dar si asupra sanatatii copilului: prematuritate, greutate mica la nastere, asfixie la nastere, anemie, rahitism, distrofie, infectii repetate, intarziere in dezvoltare.

Mijloace de prevenire ale unei sarcini nedorite exista- totul este sa fie cunoscute si folosite de amandoi partenerii din cuplu.

Exista boli ale mamei care se rasfrang asupra copilului nenascut dar care pot fi prevenite sau/si tratate, astfel ca efectul lor devastator sa fie redus sau indepartat. Infectiile mamei sunt  un exemplu graitor.Ele pot fi prevenite si/ sau tratate, cu avantaje mari pentru sanatatea ei si a viitorului bebelus;nu sunt masuri complicate, dificile sau inaccesibile.

Toxoplasmoza, rubeola si sifilisul mamei pot duce la moartea fatului inainte de a se naste, crestere intarziata in uter, prematuritate, asfixie la  nastere, anemie si sangerari grave, malformatii ale inimii, creierului, ochilor sau stomacului si intestinelor, hepatita, icter sever, convulsii, moarte in primele zile de viata sau mai tarziu intarziere mentala, convulsii, paralizii, orbire, surditate, deformari ale oaselor.

Aceste boli sunt cu atat mai grave cu cat infectiile apar mai devreme in sarcina.

Este important de stiut si de constientizat ca acesti copii  pot fi scutiti de suferinte sau macar raul care-i afecteaza poate fi scazut- aceste boli ale mamei pot fi prevenite si tratate inainte de a-si pune amprenta asupra copilului.

Rubeola poate fi prevenita prin vaccinarea fetitelor sau femeilor care nu au  avut boala si care nu au riscul unei sarcini in urmatoarele 3-5 luni si prin evitarea bolnavilor, in special in primul trimestru de sarcina.

Toxoplasmoza poate fi prevenita prin atentie la curatenia mainilor si la  manevrarea dejectiilor pisicii si evitarea   consumului de carne cruda; in cazul aparitiei infectiei in timpul sarcinii se poate incepe un tratament cu pirimetamina,sulfadiazina si spiramicina,continuat dupa nastere si la copil.

Sifilisul poate fi prevenit prin alegerea cu dragoste ,dar si maturitate,respect si fidelitate a tovarasului de viata si folosirea prezervativului si poate fi tratat fara falsa pudoare cu penicilina. Acelasi tratament este necesar dupa nastere si micutului.

Si cea mai temuta infectie a secolului XX,SIDA,se poate transmite de la mama la copil in timpul sarcinii sau al nasterii.Problemele apar la cateva luni de viata:infectii grave repetate,dificil de tratat-pneumonii,meningite,diarei,hepatite,abcese,septicemii-infectii cronice serioase,distrofie,anemie,intarziere mentala,convulsii,moarte.

Chiar si cea atinsa de aceasta boala poate face ceva: folosirea prezervativului pentru evitarea unei sarcini sau macar scaderea riscului pentru puiul sau:tratamentul cu zidovudina in timpul  graviditatii si in preajma nasterii si nasterea prin operatie cezariana scad pericolul transmiterii virusului la copil iar dupa nastere zidovudina singura sau impreuna cu alte medicamente anti-virus HIV si profilaxia cu cotrimoxazol pot reduce gravitatea suferintei copilului.

Infectiile  urinare ale mamei ,mai ales in ultimul trimestru al sarcinii se pot complica ,daca nu sunt tratate,cu moartea fatului in uter,nastere prematura,asfixie la nastere,septicemie a nou-nascutului sau moartea bebelusului.

Si alte boli ale mamei se pot rasfrange asupra puiului sau inca nenascut:diabetul zaharat necontrolat se poate complica cu prematuritate,greutate exagerata a nou-nascutului,deci traumatisme la nastere,scadere a glucozei  din sange si suferinta creierului,malformatii.

Dr neonatolog, Iulia Negrea

Comments are closed.