boy sitting on bench while holding a book

Stimularea imunității la copii

Inainte de toate trebuie sa stim ca nu putem sa eliminam toti virusii din preajma copiilor chiar daca urmam toate regulile de igiena. Incetul cu incetul, copiii isi consolideaza imunitatea luptand cu o serie de microbi, virusi si alte organisme. De aceea multi pediatri considera normal pentru un copil 6-8 raceli, accese de gripa sau infectii ale urechii pe an.

  • In lupta cu toate aceste amenintari isi intra in rol sistemul imunitar al celui mic. Acesta poate fi pus sub o mai mare presiuni in situatii precum:
  • Intrarea in colectivitate a celui mic: cresa, gradinita, scoala, etc.
  • Schimbarea brusca a mediului (in cazul schimbarii de domiciliu sau a unei calatorii)
  • Schimbarea de sezon (trecerea in sezonul rece este una dintre cele mai solicitante perioade in acest sens
  • Stresul – orice schimbare a stilului de viata sau a mediului
  • Schimbarile fiziologice bruste (cresterea in inaltime, modificarea greutatii, etc)

Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta micutul sa treaca cu bine peste aceasta perioada:

1. Dieta echilibrata, bogata in legume si fructe

Este important sa-i oferi copilului o dieta bogata in vitamine pe perioada iernii si sa-l tii departe de mancarea semi-preparata sau de produsele de tip fast-food.
Alege in locul acestora legume precum morcovii, fasolea si fructe precum portocalele si mandarinele care contin vitamina C si carotenoide ce intaresc sistemul imunitar.
Un astfel de regim alimentar va spori secretia de fitonutrienti, acestia fiind responsabili de cresterea numarului de celule alb din corp, care iti protejeaza copilul de virusi. Incercati sa dati copilului 5 portii de fructe si legume zilnic (considerand o portie ca fiind de 2 linguri pentru copii peste 1 an, o cana si un sfert pentru prescolari).

Proteinele de calitate superioar? (oua, lapte, carne) ajuta la sinteza celulara ?i la formarea anticorpilor.

2. Alaptatul

Laptele de mama contine anticorpi, care ajuta la cresterea imunitatii, si globule albe. Alaptatul previne infectii ale urechii, alergii, diaree, pneumonii, meningite, infectii urinare. Colostrul, in special, este foarte bogat in anticorpi. Academia Pediatrilor Americani recomanda alaptatul cel putin un an. Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa alaptati copilul cel putin 2-3 luni pentru a suplimenta imunitatea dobandita in uter.

3. Vaccinuri si alte remedii imunostimulatoare

  • Cresterea imunitatii se poate obtine prin tratamente homeopate sau suplimente naturiste (echinaceea, propolis, chimen, sirop sau ceaiuri din muguri de pin, macese, catina, frunze de menta, cimbru de cultura, coacaze, afine, arnica etc)
  • Isoprinosine, bronhovaxom, septilin

4. Activitatea fizica

Studiile au aratat ca activitatea fizica regulata incurajeaza secretia de celule albe, iar acest lucru este valabil si pentru adulti. Din aceasta cauza, medici pediatrii recomanda masajul copiilor cu varsta mai mica de 1 an de zile.

Asa ca este indicat sa-i dai copilului tau un bun exemplu in acest sens. Aveti o multime de activitati fizice si sporturi usoare la dispozitie: mersul cu bicicleta, drumetiile, patinajul etc.

5. Nu neglija somnul copilului tau

Copii au nevoie de mai multe ore de somn decat un adult, iar respectarea unui anumit program de somn este foarte importanta. Privarea copilului de somn nu face decat sa-i creasca vulnerabilitatea in fata diferitelor afectiuni,  deoarece în timpul somnului globulele albe se multiplica si acest lucru ajuta la mentinerea si cresterea imunitatii.

6. Renuntati la fumat

Fumatul pasiv este extrem de nociv pentru copii, iar acestia sunt mult mai expusi la efectele acestuia decat adultii. Copilul al carui parinti fumeaza sunt mai expusi la bronsite, astm si infectii ale urechii.

Este de preferat ca atunci cand aveti un copil sa renuntati definitiv la fumat, iar daca nu reusiti acest lucru, nu fumati in incaperile unde acesta isi petrece timpul.

7. Igiena riguroasa

Lupta impotriva microbilor nu ajuta la cresterea imunitatii copilului, dar reduce intr-o mare masura stresul sistemului sau imunitar.

  • Asigurati-va ca isi spala mainile des, cu sapun. Acordati o atentie sporita igienei inainte si dupa fiecare masa, dupa ce s-a jucat afara sau cu animale, dupa ce si-a suflat nasul, dupa folosirea toaletei, dupa sosirea acasa de la cresa sau gradinita.
  • Purtati tot timpul batiste umede antibacteriene cand mergeti afara.
  • Pentru a obisnui copilul cu spalatul mainilor, lasati-l sa-si aleaga propriile prosoape viu colorate, sapunuri in forme, culori si arome amuzante.
    De preferat  sapunul lichid in locul celui clasic solid,
  • Obisnuiti-l pe cel mic sa aiba un pachet de servetele la el in mod constant si gel de curatare a mainilor care nu necesita clatirea.
  • Schimbati-i periuta de dinti daca e racit pentru a preveni raspandirea afectiunii

Insa nu-i cocolositi. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca prin igiena excesiva se distruge bariera protectoare a pielii.

8. Evitati antibioticele

Antibioticele nu sunt intotdeauna colacul de salvare in cazul oricarei raceli banale. Sistemul imunitar al copilului tau trebuie obisnuit sa lupte impotriva acestor afectiuni. Antibioticele, administrate in pripa, nu fac decat sa creasca rezistenta virusurilor. Antibioticele trateaza numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de virusi.

9) Băi de aer, apa, soare

Aerul curat, prin oxigenul pe care-l contine, stimuleaza sistemul circulator, creste numarul globulelor rosii si cantitatea hemoglobinei (previne anemiile), stimuleaza respiratia si digestia (creste pofta de mancare si ajuta la usurarea digestiei), astfel copilul creste armonios si isi mentine starea de sanatate.  Camera copilului trebuie bine aerisita: vara geamul va sta deschis tot timpul zilei, dar in afara orelor caniculare, iar pe timp de iarna aerisirea trebuie facuta de cateva ori pe zi, lasand geamul deschis cate 10 minute, dar avand grija ca temperatura camerei sa nu scada sub 19-20 celsius.
Apa stimuleaza circulatia pielii si astfel organismul se adapteaza eficient variatiilor de temperatura din mediul inconjurator, crescand rezistenta la gripa si raceala. Dupa varsta de 6 luni, copilul poate fi masat cu un prosop moale inmuiat in apa calduta pe piept, spate, manute si picioruse timp de 5-10 minute. Dupa aceasta masare, se sterge energic pielea cu un prosop uscat pana la usoara inrosire (dovada unei bune circulatii sangvine).

Soarele, ca si aerul, stimuleaza circulatia, respiratia, inlesneste digestia si sporeste pofta de mancare, dar are si un rol deosebit de important in activarea vitaminei D, care creste absorbtia calciului, necesar in prevenirea rahitismului.

Se evita orele caniculare, de preferat orele diminetii si dupa masa.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
person in white scrub suit holding clear glass container

Incompatibilitatea rh-ului

Next Article
person holding green leafed plant

Branca ursului sau ginsengul românesc

Related Posts