woman in black long sleeve shirt

12 motive pentru care bebelușii plâng și cum să îi calmăm

Fara dubii si indoiala, bebelusii plang. Este modul in care ei comunica nevoile, cand le e foame, frica, sete, când vor sa doarma si multe altele. Cum sa presupuna oare parintii ce vrea bebelusul lor sa le spuna? Este dificil, mai ales la inceput, pentru parinti sa-si dea seama imediat de ce plange bebelusul.

Balonat? Verificat. Scutec ud? Verificat. Ii e foame? Verificat. Scutec murdar? Verificat. Febra?! Verificat. Si totusi de ce plange bebelusul? Sigur are motivele sale intemeiate. Dar parintii nu pot citi “gandurile” bebelusului, iar acestia nu pot vorbi pentru a comunica ce ii deranjeaza.

Iata o lista – reper cu cele mai comune motive pentru care bebelusii plang.

1 Ii este foame

2. Are scutecul murdar

3. Îi este somn

4. Vrea  sa-l tii in brate

5. Probleme cu burtica

6. Simte nevoia sa elimine excesul de  gaze

7. Ii e cald sau frig

8. Il deranjeaza ceva minuscul

9. Dintisorii

10.Prea multi stimuli

11. Prea putini stimuli – se plictiseste

12. E bolnav

1. Foamea

Acesta este probabil primul lucru la care te gandesti cand plange un bebelus. A invata sa recunosti semnele cand ii este foame, te va ajuta  sa nu ajunga sa planga de foame. Iata cateva semne pe care le are un nou nascut cand simte foamea: devine usor agitat, suge buzele, intoarce capul cand mana ta ii atinge obrazul, isi duce manuta la gura sau baga pumnul in gurita.

2. Scutec ud și murdar

Unii bebelusi te atentioneaza imediat ca au nevoie sa fie schimbati. Altii pot tolera un scutec murdar mai mult timp. Oricum, este un lucru pe care il poti verifica și remedia usor

3. Îi este somn

Bebelusii cand sunt obositi pur si simplu adorm – oriunde, oricand. Sau asa le place adultilor sa creada!! In realitate, este dificil pentru bebelusi sa faca astfel. Cu cat sunt mai obositi, cu atat creste disconfortul si adorm mai greu.

4. Vrea să-l ții in brate

Bebelusii au nevoie de multa tandrete. Le place sa vada figurile parintilor lor, sa le auda vocea, sa asculte bataile inimii mamei lor, chiar sa-i simta mirosul (care este unic). Plansul este modul lor de a va cere apropierea.

Poate va intrebati daca nu cumva il rasfatati si-l invatati sa fie tinut in brate, lucru de care se tem majoritatea parintilor, insa aceasta teama nu este intemeiata in primele luni de viata ale copilului. Pentru a fi mai simplu de tinut in brate puteti folosi port bebe sau sling.

5. Colici

In general, problemele cu burtica- colici, gaze – pot cauza adevarate crize de plans bebelusului. Poti spune ca sunt colici atunci cand plansul este de cel putin trei ore, cel putin trei zile pe saptamana, cel putin trei saptamani la rand. Daca bebelusul in general plange dupa ce este hranit, este posibil ca burtica sa fie cea care il deranjeaza. Multi parinti folosesc medicamentele care sa ajute bebelusul sa elimine gazele si sa-i linisteasca.

Oricum, chiar daca bebelusul nu are colici si in general nu are probleme, se poate ca la un moment dat sa simta discomfort in burtica. Daca suspectati ca e din cauza gazelor acumulate in burtica, incercati sa-l eliminate punandu-l pe spate si tinand picioarele, miscandu-le bland, ca la bicicleta.

6. Simte nevoia să râgâie

Nu e obligatoriu sa ragaie intotdeauna. Insa daca plange dupa ce e hranit, a da aerul afara printr-o sanatoasa ragaiala, poate e tot ce are nevoie. Cand sug, aerul inghitit le poate provoca probleme, iar excesul de aer le creaza disconfort.

7. “Mi-e prea cald” sau invers.

Bebelusul poate simti frig atunci cand il dezbracati sau cand ii schimbati scutecul si poate protesta prin plans. Nou-nascutilor le place sa stea la caldura, dar sa nu fie excesiv de cald. Ca regula, ei se pot simti bine purtand cu o bluza/ hainuta in plus fata de dv, pentru a se simti confortabil.

8. “Mă deranjeaza ceva mic”

Bebelusii pot fi deranjati de cate un fir de par sau scame in jurul degetelelor , care le impiedica circulatie. Unii sunt foarte sensibili incepand de la etichetele hainelor sau cusaturile lor pana la a fi pretentiosi la modul in care sunt tinuti / pozitia atunci cand sunt hraniti.

9. Erupție dentară

Eruptia dentara poate fi foarte dureroasa cand fiecare dintisor impinge si-si face loc prin gingia sensibila. Unii bebelusi resimt durerea mai mult ca altii. Daca bebelusul plange si nu-ti dai seama de ce, incearca un pic gingia cu degetul curat. Ai fi surprins sa descoperi un varf tare si ascutit. In medie, primul dintisor apare intre 4-7 luni, dar se intampla sa apara la unii bebelusi si mai devreme.

10. Prea mulți stimuli

Bebelusii invata din interactiunea cu mediul din jurul lor, dar au nevoie de timp pentru a procesa informatia – lumini, zgomote, trecerea de la o persoana la alta.  Plangand bebelusul poate spune: “ajunge, m-am saturat”. Se intampla ca unor nou- nascuti sa le placa infasati, simtindu-se mai in siguranta astfel, cand lumea devine coplesitoare pentru el. Daca nu ii place sa stea infasat, atunci cand e obosit, retrageti-va cu el intr-un loc linistit pentru a se calma.

11. Se plictisește

Unii bebelusi sunt dornici de a “vedea” lumea si de multe ori singura metoda de a-l opri din plans este aceea de a-l mentine activ si ocupat. Acest lucru poate fi obositor pentru mama.

12. Nu se simte bine

Daca ati verificat toate nevoile de baza ale bebelusului si ati facut tot posibilul ca el sa se simta confortabil si el tot plange, e posibil sa se intample ceva cu el. Verificati-i temperatura si fiti atenta la orice alte semne de boala. Un plans de copil bolnav e altfel decat plansul de foame sau frustrare. La aparitia acestor semne sau/ si a altor semne de boala e indicat sa contactati medicul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in white crew neck t-shirt holding baby

Avantajele alăptării pentru copil și mamă

Next Article
man in gray crew neck t-shirt sitting on green and white plaid textile

5 probleme comportamentale la adolescenți

Related Posts