pregnant woman covering her breast using her hands

A 16-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 16-a săptămână de sarcină

In aceasta perioada, gravida este plina de energie, simptomele au mai disparut. Unele femei se mai confrunta cu sangerari nazale si ale gingiilor, vene varicoase, vizibile pe picioare care creaza o senzatie de presiune. Aceasta afecteaza aproximativ 40% dintre femeile insarcinate. Schimbarile hormonale pot modifica starile de spirit, daca in cea mai mare parte a timpului gravidele sunt calme si fericite, aceste stari pot alterna cu cele de anxietate, nostalgie. Daca gravida se simte coplesita de aceste stari de anxietate, poate urma cateva sedinte la un psiholog. Aceste cazuri sunt destul de comune si normale pentru o femeie insarcinata si nu e o rusine sa vorbesti cu un psiholog.

Alte simptome care se pot observa in aceasta perioada sunt constipatia, cresterea sanilor, leucoree, discomfort abdominal, dureri de spate si cap, stari de oboseala. Starile de oboseala sunt mai accentuate atunci cand copilul trece printr-un puseu de crestere. Corpul mamei este mai solicitat, alimentatia sanatoasa si echilibrata este foarte importanta pentru a asigura copilului tot ce are nevoie sa creasca sanatos. Orele de odihna au si ele o importanta deosebita, la fel si vitaminele prenatale.

Uterul este de marimea unei nuci de cocos, copilul se misca si mama il va putea simti.

Ce se întâmplă cu copilul în a 16-a săptămână de sarcină

Fatul va trece printr-un puseu de crestere in perioada urmatoare, se va dubla in greutate si va creste in lungime. Aspectul este foarte asemenator cu al unui bebelus, incepe sa acumuleze un strat de grasime pe sub pielea translucida. Cântărește 145 g si are o lungime de aproximativ 13,5 cm. Se formeaza epiderma si apar glandele sudoripare.

Parul, sprancenele, unghiile de la maine si picioare, continua sa cresca. Ochii sunt in continuare inchisi.

Oasele devin din ce in ca mai tari, la ecografie se poate observa scheletul. Muschii si articulatiile ajuta fatul sa faca miscari din ce in ce mai complexe, are pozitii pe care le prefera, poate distinge lumina puternica. Copilul detine un anumit control asupre muschilor, acum poate deschide si inchide gura mai mult in mod voluntar, ba chiar va poate oferi si un zambet.

Inima devine mai puternica, pompeaza aproximativ 6 litri de sange pe zi. Bataile sunt de doua ori mai rapide ca ale mamei, sustine circulatia intensa a sangelui si ajuta organele sa creasca stransportand substantele nutritive.

Plamanii continua sa se dezvolte, pana cand vor putea sa respire singuri, dupa nastere. Inghite si respira prin lichidul amniotic, iar tractul urinar functioneaza din ce in ce mai bine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
selective focus photography of girl crying

Negativismul primar la 2 ani

Next Article
woman covering her ears photo

Creșă, bonă sau bunici?!

Related Posts