Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 17-a săptămână de sarcină
In aceasta perioada burtica incepe sa se rotunjeasca frumos si gravida a mai crescut in greutate. Uterul are aproximativ 20 cm. Un efect al cresterii uterului este respiratia dificila. Aceste momente, in care respiratia este ingreunata, sunt trecatoare pana cand muschii stomacului se vor acomoda cu uterul marit. Daca miscarile copilului nu au fost simtite inca, acest lucru se poate intampla in orice zi, dar cu siguranta pana in saptamana 20. Viitoarele mamici sunt mai atente pe zi ce trece la semnalele corpului lor si ale copilului. De asemena, femeile pot experimenta niste contractii rare, neregulate, nedureroase, numite si contractii Braxton-Hicks; nu ridica o problema deosebita insa daca contractile devin regulate, dureroase, cu pierderi de sange trebuie anuntat imediat medicul.
Pofta de mancare este in crestere, cele mai multe femei simt in permanenta o senzatie de foame. Datorita volumului de sange marit, unele femei au ameteli, stari de lesin. Alte simptome in aceasta perioada pot fi arsuri la stomac, indigestie, balonare, constipatie, dureri de spate si cap, tulburari ale somnului.
Ce se întâmplă cu copilul în a 17-a săptămână de sarcină
Fatul are o lungime de 14,5 cm si cântărește aproximativ 195 g. In aceasta saptamana, se continua formarea tesutului adipos, care are rol in metabolismul corpului si in reglarea temperaturii. Cordonul ombilical este mai gros si mai puternic, asigurand transportul substantelor nutritive de la mama la fat.
Oasele continua sa se intareasca, treptat se vor transforma dintr-o structura cartilaginoasa, intr-una puternica, osoasa.
Organele sunt in curs de dezvoltare. Se formeaza teaca de mielina, este un invelis proteic ca protejeaza fibrele nervoase si are un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase. Creierul, maduva spinarii si nervii optici sunt conectati intre ei prin nervi si fibre nervoase.
Urechile se afla in pozitia finala, incepe sa se dezvolte si simtul auzului, la finalizarea procesului, primul lucru la care se va concentra va fi ticaitul inimii mamei.
Sistemul respirator este in continua dezvoltare, bronhiile principale se ramifica intrapulmonar si formeaza arborele bronsic. Plamanul este alcatuit din doua structuri diferite din punct de vedere anatomic arborele bronsic si alveolele pulmonare.
Sistemele urinar si circulator sunt formate complet si functioneaza. Inima este alcatuita din patru camere dar abia la nastere se poate observa separarea clara intre toate camerele. Bataile sunt coordonate de creier si iar numarul lor oscileaza in jurul de 140 – 150 batai pe minut.
In prezent, principala activitate a fatului este cea de explorare prin lichidul amniotic.