Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 18-a săptămână de sarcină
In saptamana 18 de sarcina, multe mame se plang de dureri de spate. Uterul este de marimea unui pepene galben, determina deplasarea centrului de greutate, trage partea inferioara a spatelui inainte si impinge abdomenul inafara.
Un alt simptom care poate fi intalnit din al doilea trimestru de sarcina poarta denumirea de preeclampsie iar netratat duce la eclampsie. Cu toate ca este un simptom cunoscut, nu trebuie neglijat, se caracterizeaza printr-o crestere a presiunii sanguine si un volum ridicat al proteinelor pierdute prin urina. Gravida prezinta maini si picioare umflate, crestere rapida in greutate, semne ce nu trebuie ignorate, consecintele fiind grave. Se recomanda evitarea unor factori de mediu cum ar fi frigul, umezeala, munca in exces, alimentatia deficitara, deficitul de proteine din alimentatie, de vitamine, calciu, magneziu. De asemenea excesul de sare, tutunul si cafeaua pot genera preeclampsia. Tratamentul va fi urmat doar la recomandarea medicului specialist pentru a nu pune in pericol ambele vieti si gravida va fi monitorizata continuu pentru a se asigura cele mai bune rezultate pana la sfasitul sarcinii.
Alte simptome cu care femeia se poate confrunta sunt durerile de spate, dureri de cap, constipatia, umflare usoara a gleznelor, vergeturi, modificarea aspectului pielii, unghiile devin mai tari. Daca femeia observa asa numita masca de sarcina, nu inseamna ca trebuie sa evite in totalitate razele soarelui. Soarele ajuta corpul sa sintetizeze vitamina D, de care are mare nevoie in timpul sarcinii, fixeaza calciu. Trebuie evitate perioadele calduroase din timpul zilei, insa dimineata sau seara 10 – 15 minute la soare sunt benefice.
Ce se întâmplă cu copilul în a 18-a săptămână de sarcină
Fatul are o lungime de 15,5 cm si greutatea de 240 g. Bebelusul continua sa-si dezvolte reflexele suptului, inghite si casca, de asemena se poate intinde, are diferite expresii faciale, rade, se incrunta. Copilul poate auzi bataile inimii, sunetele digestive, recunoaste vocea mamei, de asemenea va recunoaste si vocea tatalui, experimenteaza diferite zgomote externe. Copilul reactioneaza la factorii externi prin diferite gesturi si miscari. Prima miscare poate fi simtita diferit de la o femeie la alta, insa unele gravide pot simti deja si sughiturile fatului. Bebelusul inca mai are destul spatiu pentru a se invarti in uterul mamei.
Corzile vocale s-au format, copilul poate sa plângă însă din cauza lichidului amniotic nu se va auzi nici un zgomot.
Viitoarea mama stie deja sexul copilului, asta daca si pozitia fatului ii permite medicului sa le observe la ecografie. Daca este fata, uterul si trompele uterine sunt deja formate, pozitionate in abdomen. Daca este baiat, organele genitale sunt pronuntate, fapt vizibil la ecografie.