pregnant woman holding petaled flowers

A 23-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 23-a săptămână de sarcină

Burtica continua sa se rotunjeasca, dimensiunile sunt mai generoase, se schimba si centrul de greutate. Uterul este la aproximativ 3 centimetri de buric. Pe masura ce copilul creste si se misca, mama observa mai bine miscarile fetale prin abdomen.

Poate aparea un nou set de simptome cum ar fi durerile de spate, pofta de mancare, oboseala, umflarea picioarelor, constipatie, oboseala. Sanii incep sa produca colostru sau chiar mai devreme la unele femei. Pentru ameliorarea unor simptome asociate sarcinii, se mai apeleaza la medicina alternativa. Pentru orice tratament trebuie consultat medicul sau farmacistul. In cazul tratamentelor homeopatice, unele preparate cum ar fi tincturile contin alcool sau au in combinatie si medicamente care pot fi daunatoare copilului.

Atentia trebuie indreptata si catre kilogramele in plus, trebuie urmata o alimentatie sanatoasa, adica consumarea alimentelor ce apartin grupurilor alimentare de baza, fara excese. Trebuie luata in considerare piramida alimentara. Kilogramele in plus sunt normale in perioada nasterii dar poate deveni o grija in plus daca se depasesc limitele. Pot declansa complicatii grave cum ar fi hipertensiunea arteriala, preeclapsie, diabet gestational, nastere prematura, dar si moartea mamei sau a bebelusului. Mamele supraponderale nasc copii prea grasi care la randul lor pot avea probleme de sanatate. Bebelusii sunt foarte sensibili si receptivi la mediul din uter iar efectele negative pot fi pe termen lung.

Ce se întâmplă cu copilul în a 23-a săptămână de sarcină

Copilul seamana foarte bine cu un nou nascut desi este foarte slab, are 500 g si 30 cm lungime. Daca se naste in aceasta perioada, sansa de supravietuire este de aproximativ 35% si creste pe masura ce fatul ajunge la varsta de noua luni. Pielea isi pierde din transparenta, cu toate ca organele inca se mai disting. Stratul adipos se ingroasa.

Toate sistemele interne sunt la locul lor si continua sa se maturizeze. Rolul lor este de coordonare a functiiilor organismului uman, receptioneaza excitatiile primite din mediul intern sau extern, conduc impulsurile nervoase si le transforma in senzatii specifice. Prin acesti analizatori, organismul este integrat in mediul inconjurator, pregatit inca din uterul mamei. Aparatul vestibular este activ si sensibil la toate miscarile. Numit si aparatul echilibrului, are rol in orientarea spatiala cand corpul este in repaus sau miscare.

Fatul continua sa fie receptiv la sunetele din afara uterului. Nervul cohlear are rol in conducerea excitatiilor in cadrul aparatului auditiv iar nervul vestibular pentru analizatorul echilibrului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
pregnant woman touching her tummy

A 25-a săptămână de sarcină

Next Article
woman in white long sleeve shirt

A 20-a săptămână de sarcină

Related Posts