Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 25-a săptămână de sarcină
Burtica este mai mare si viitoarea mamica va simti niste mancarimi mai accentuate ca de obicei pentru ca pielea se intinde pentru a face loc bebelusului. Urinarile sunt mai frecvente deoarece bebelusul apasa pe vezica urinara.
Gravidele pot simti furnicaturi in maini, picioarele obosite cauzate de cele mai multe ori de deficitul de fier. Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa coste o avere. Alegerea alimentelor de baza care nu sunt pre-ambalate si prelucrate vor costa mai putin si sunt mai sanatoase pentru mama si copil.
Multe femei vor observa umflarea picioarelor si a gleznelor. Ele retin in mod natural mai multa apa in corpurile lor, iar acest lucru este perfect normal. Nu este momentul potrivit pentru a reduce aportul de lichide. Chiar si cand gravida se simte umflata, este necesar consumul de lichide pentru mentinerea sanatatii. Pentru a reduce umflarea picioarelor se recomanda mentinerea lor intr-o pozitie ridicata, de evitat pozitia picior peste picior, hainele sa fie confortabile si multa odihna.
Arsurile stomacale sunt printre cele mai comune simptome din timpul sarcinii. Sunt cauzate de presiunea copilului in crestere si schimbarile hormonale care fac ca acidul din stomac sa urce spre esofag, iritand mucoasa acesteia. Se recomanda gravidelor sa evite pozitia culcat dupa servirea maselor, iar in pozitia culcat, capul si umerii sa fie sprijiniti la un nivel mai inalt decat restul corpului, trebuie evitate prajelile si mancarea grasa, bauturile se vor consuma intre mese si nu in timpul meselor. De evitat cafeaua, alcoolul, tutunul, bauturile acide, sunt incurajate mesele mici si dese, gustarile. Unele femei prefera sa ia un medicament antiacid pentru ameliorarea arsurilor gastrice, reduce cantitatea de acid din stomac. Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate aceste medicamente sunt sigure pentru copil, trebuie consultat medicul.
Alte simptome cu care femeia se mai confrunta in acesta perioada pot fi constipatia, hemoriozi, indigestie, vergeturi.
Ce se întâmplă cu copilul în a 25-a săptămână de sarcină
Fatul are aspectul din ce in ce mai asemanator cu cel al unui bebelus. Cantareste 660 g si masoara 36 cm lungime. Stratul de grasime devine mai gros si pielea isi pierde din transparenta, in curand va deveni opaca.
Pleoapele sunt acum separate. Pielea este acoperita de lanugo si vernix.
Sistemul respirator continua sa se dezvolte, ajungand la un nivel incredibil. Narile care erau pana acum acoperite, incep sa se deschida, pregatindu-se pentru respiratie.
Plamanii se dezvolta rapid iar daca nasterea are loc in aceasta perioada, copilul poate respira asistat in afara uterului, ceea ce face ca sansele de supravietuire sa creasca considerabil. Copilul „respira ” lichid amniotic in si din plamani. Sacii de aer sunt captusiti cu capilare si se dezvolta in palmani, continua producerea de surfactant astfel pregateste copilul pentru respiratie in afara uterului.
Copilul isi poate auzi si propriul ritm cardiac. Poate tresari la zgomote puternice, loveste cu bratele si picioarele.