woman in blue jeans standing beside wall

A 7-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a șaptea săptămână de sarcină

In aceasta perioda aspectul fizic ale femeii nu este cu mult schimbat, sarcina inca nu este vizibila. Starile de oboseala, greturile matinale, persista, aceste stari vor mai fi prezente pentru un timp. Urinarile sunt mai frecvente datorita volumului sanguin crescut si al altor lichide procesate prin intermediul rinichilor. Exercitiile fizice sunt benefice si reduc discomfortul, dar nu si in exces pentru ca pot pune in pericol viata copilului. Se recomanda un consum ridicat de lichide. Dieta trebuie sa fie echilibrata si cat mai sanatoasa.

In primul trimestru de sarcina, femeia nu are nevoie de un plus de calorii.  Cu cat greutatea ei este normala, cu atat cresc sansele copilului de a se dezvolta normal. Femeile care la inceputul sarcinii sunt supraponderale trebuie sa scada cantitatea de calorii iar cele subponderale trebuie sa o creasca.

Numarul de kilograme in plus recomandate pana la sfasitul sarcinii depinde de indicele de greutate initiala. Pentru o persoana subponderala, se recomada luarea in greutate aproximativ 13 -18 kg; pentru o persoana  cu o greutate normala se recomanda  aproximativ 11 – 16 kg, pentru o persoana supraponderala, respectiv obeza numarul de kilograme in plus recomandate este de 7 – 11 kilograme, respectiv  5 – 9 kilograme.

Pentru orice nelamurire sau adoptarea unei diete speciale trebuie consultat medicul.

Ce se întâmplă cu copilul în a șaptea săptămână de sarcină

Copilul incepe sa se miste, mama nu simte aceste miscari insa se pot vedea la ecografie.

Embrionul măsoară aproximativ 20 mm si cântărește 2 g. Embrionul creste foarte repede, dimensiunile aproape s-au dublat fata de saptamana anterioara. Se poate observa gatul ce separa capul de corp. Bratele si picioarele sunt mai lungi, ochii mai apropiati, se formeaza nervul optic, retina si cristalinul, se observa falcile cu mugurii dintilor. Degetele de la maini si picioare incep sa se formeze, de asemenea si coatele. La ecografie se pot observa miscarile acestora.

Inima este formata aproape complet. Ficatul este pe deplin functional si secreta globule rosii, functie care va fi preluata de maduva spinarii odata ce este formata in totalitate.

Organele sexuale sunt in curs de dezvoltare, cu toate ca in cazul embrionilor feminini se pot observa ovarele. In aceasta perioada, sunt in curs de formare maxilarul superior si palatul dur care vor fuziona.

Embrionul va fi din ce in ce mai activ pana la sfarsitul sarcinii dar primele miscari ale bebelusului in burta mamei vor fi simtite abia intre saptamanile 16 -22.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman and man holding black crib shoes standing near green grass during daytime

A 9-a săptămână de sarcină

Next Article
p4 et whhby

A 6-a săptămână de sarcină

Related Posts