woman in white ceramic bathtub with sliced orange fruits

Alimentaţia în timpul sarcinii

Se spune că, în timpul sarcinii, mama mănâncă pentru doi. Este adevărat parţial. Pentru că nu cantitatea alimentelor este cea care determină starea de sănătate a mamei şi a fătului, ci ceea ce consumă mama. Sunt alimente care irită sau pot induce contracții false. Sunt alimente care nu aduc aport suficient de vitamine, de proteine, de fibre şi care nu este recomandabil să fie consumate.

O altă problemă care apare recent la viitoarele mame este teama de a nu se îngrăşa prea tare şi de a-şi pierde silueta. Ţinerea sau menţinerea unor diete empirice de slăbit nu ajută deloc la evoluţia fătului. Dimpotrivă s-au înregistrat cazuri în care fătul era prea mic dezvoltat, iar efectele ulterioare apar în evoluţia copilului, putându-i provoca acestuia o imunitate scăzută şi îmbolnăviri frecvente.

În medie, greutatea gravidei au patru momente de creştere în greutate, în cazul unei evoluţii normale a sarcinii. Astfel în primele 10 săptămâni creşterea normală în greutate este de 650 grame, la 20 de săptămâni greutatea este mai mare cu 4 kg, la 30 de săptămâni este de 8,5 kg, iar la 40 de săptămâni este de 12, 5 kg în plus faţă de greutatea iniţială la momentul conceperii copilului.

Se recomandă ca gravidele să mănânce în cantităţi mici dar mai multe mese pe zi şi să consume carne, fructe, legume, lactate, cereale, zilnic. Este interzis consumul de carne crudă sau aproape crudă, însă este recomandat să se consume fructe şi legume crude.

Nu se recomandă prăjeli, alimentaţie tip fast-food, anumite specii de peşti oceanici, produsele lactate nepasteurizate, anumite tipuri de brânzeturi, se recomandă evitarea dulciurilor, suplimentele nutritive, alcoolul, tutunul, drogurile.

Dintre ceaiurile de plante, este de evitat cel de păducel şi în timpul sarcinii şi pe perioada alăptării. Păducelul relaxează uterul şi poate produce avort sau, în cazul alăptării duce la dispariţia secreţiei de lapte matern.

De asemenea se evită sucurile nepasteurizate sau carbogazificate, apa netestată sau nepotabilă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in white brassiere and panty

Și femeile însărcinate pot învinge cancerul la sân

Next Article
epidural

Ce este anestezia epidurală și care este procedura?

Related Posts