4hifham4pvg

Apfelstrudel – Ștrudel cu mere

Austriecii iubesc Apfelstrudel-ul, iar noi iubim Strudelul cu mere!

Am revenit iar cu o reteta a la Pierre Herme. Omul acesta este pur si simplu genial si ma conving de acest lucru iar si iar, de fiecare data cand incerc o noua reteta de-a lui. Sunt deja la a patra reteta din cartea lui,’Pastries’ (dupa Muffins cu afine, Mini tarte cu crema de lamaie si Financier cu lime si caise) si tot la a patra reusita, si daca vreodata voi da gres in a reproduce ceva din aceasta biblie a dulciurilor, cu siguranta va fi din vina mea.

Retetele lui se incadreaza in general la un nivel mediu-complicat, dar Apfelstrudelul se numara cu siguranta printre cele mai usoare. Nu ai nevoie de termometru si nici de cuptor cu convectie, iar ingredientele sunt toate la indemana. E nevoie de putina indemanare la aluat, dar sigur veti prinde repede tehnica, iar la final tare veti fi mandre de rezultat.

Ideea lui Herme de a pune merele felii mi s-a parut foarte interesanta. In mintea mea se ‘inradacinase’ oarecum ideea ca merele sau, in general, fructele pentru strudel trebuie sa fie date pe razatoare. Mama face acest lucru, bunica face acest lucru, pana si o colega a adus la serviciu un strudel cu fructul dat pe razatoare si nu cred c-am vazut vreodata un strudel cu umplutura altfel. Avantajul feliilor este acela ca fructul se simte mai zemos si isi pastreaza mai mult din gustul propriu.Parca si stafidele se simt altfel. Aromele de scortisoara si vanilie ii dau acestuia un plus de savoare si-l fac special, deosebit, remarcabil. I’m lovin’ this Apfelstrudel!

Apfelstrudel – Ștrudel cu mere

(reteta adaptata dupa Pierre Herme – ‘Pastries‘)

 Ingrediente

– aluat de ștrudel –

  • 200 gr faina
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 60 ml apa
  • sare
  • 1 ou
  • 50 gr unt nesarat, topit – pentru uns foaia

– Umplutură de mere –

  • 3 linguri de stafide
  • 2 linguri de rom/coniac
  • 130 gr pesmet
  • 50 gr unt nesarat
  • 70 gr zahar
  • 1 lingurita zahar vanilinat
  • 1, 5 kg mere
  • zeama de lamaie
  • 80 gr zahar
  • 1 lingurita praf de scortisoara
  • zahar pudra

Mod de preparare

Pentru aluatul de strudel, amestecam toate ingredientele in bolul unui mixer cu tijele pentru aluat atasate (cele gen carlig): faina, uleiul de floarea soarelui, apa, sarea si oul. Trebuie sa rezulte un aluat moale, placut precum un modelino, pe care il invelim in folie alimentara si-l punem la frigider pentru o ora.

Intre timp vom pregati umplutura pentru strudel. Spalam stafidele si le punem intr-un bol micut impreuna cu romul/coniacul, la macerat.

Punem pesmetul intr-o tigaie pe foc mic. Adaugam apoi untul, zaharul si zaharul vanilinat.

Curatam merele de coaja, le taiem pe jumatate pentru a scoate samburii si vom taia jumatatile in felii groase de 1 cm. Le punem intr-un bol si le stropim cu zeama de lamaie. Separat, intr-o farfurie, amestecam zaharul si scortisoara si lasam deoparte.

Scoatem aluatul din frigider si-l pregatim astfel: pe un prosop curat cu dimensiuni de minim 60×70 cm si presarat cu faina, punem aluatul nostru si-l intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire. Pentru ca avem nevoie de o foaie de aluat de 1-2 mm, vom pune apoi aluatul pe pumnii nostrii si vom trage usor de el spre exterior. El este foarte elastic si nu trebuie sa va fie teama sa va jucati cu el. Metoda este aproape ca la aluatul de pizza. Il punem inapoi pe prosop si mai tragem de margini usor pentru a le subtia si pe ele.  Aluatul va fi foarte bine intins atunci cand va avea dimensiunile de aproximativ 60×70 cm. Trebuie insa sa avem grija sa nu-i facem gaurele pentru ca pe acolo se va scurge sucul de la mere si ne dorim o tava cu suc ars, caramelizat.

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius/treapta 6.

Odata intins aluatul, il ungem cu untul topit, il presaram cu amestecul de pesmet – avand grija sa lasam o margine de 5-6 cm libera – punem merele pe suprafata cu pesmet, si presaram cu amestecul de zahar cu scortisoara si cu stafidele scurse. Rulam o data aluatul si, pentru ca mai departe ne va fi foarte greu sa-l rulam fara sa ni se lipeasca de mana si sa-l rupem, il rostogolim usor cu ajutorul prosopului, avand grija sa tinem cu mainile de strudel pe sub prosop. Miscarea nu trebuie sa fie foarte brusca pentru a nu rupe aluatul; trebuie insa sa obtinem un rulou cat mai strans. Inchidem capetele, aducandu-le peste rulou.

Punem hartie de pergament pe tava de copt si asezam in ea strudelul sub forma unui U, ruloul nostru fiind destul de mare. Il introducem la cuptor pentru 30 de minute, avand grija sa nu se ‘inmaroneasca’ prea tare.

Il scoatem din cuptor si-l lasam sa se raceasca complet. Il pudram apoi cu zahar pudra din abundenta si-l taiem inainte de servire. El merge foarte bine servit cu frisca din smantana proaspata sau creme fraiche.

DELICIOS!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
cupcake on white ceramic plate

Banana Cupcakes

Next Article
brown and black cupcakes on brown wooden table

Whoopies cu dovleac

Related Posts