person holding baby's feet

De la câte săptămâni poți naște prematur?

O naștere prematură se referă la nașterea unui copil înainte de săptămâna a 37-a de sarcină. Nașterile premature sunt una dintre principalele cauze de deces la copii în întreaga lume. Cu toate acestea, mulți copii născuți prematur reușesc să se recupereze complet și să se dezvolte normal, cu un tratament adecvat.

Cauzele nașterii premature

Cauzele nașterii premature pot include infecții uterine, probleme cu placenta sau cervixul, hipertensiune arterială, diabet zaharat sau consumul de droguri sau alcool în timpul sarcinii. De asemenea, nașterea prematură poate fi cauzată de faptul că mama are o istorie de nașteri premature sau a avut probleme uterine în trecut.

Copiii născuți prematur pot prezenta diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme respiratorii, probleme de alimentație și dezvoltare, probleme de piele și o imunitate mai scăzută. De asemenea, pot prezenta probleme de dezvoltare cognitive și emoționale mai târziu în viață.

Ce înseamnă naștere spontană

Nașterea spontană se referă la procesul prin care un copil se naște prin intermediul travaliului și al expulziei. Procesul de naștere spontană începe în mod natural când organismul mamei este pregătit să nască copilul și poate fi declanșat de către contracțiile uterului sau de către schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii.

Nașterea spontană poate avea loc fie în mod natural, fără intervenție medicală, fie cu ajutorul medicamentelor sau procedurilor medicale care ajută la declanșarea travaliului sau care facilitează nașterea. Nășterea spontană este diferită de nașterea prin cezariană, care este o procedură chirurgicală prin care copilul este născut prin tăierea abdomenului mamei.

De la câte săptămâni poți naște prematur

O naștere prematură poate avea loc în orice moment înainte de săptămâna a 37-a de sarcină. Cu cât mai prematur este nașterea, cu atât mai mult sunt șansele ca copilul să prezinte probleme de sănătate și să aibă nevoie de mai multă îngrijire medicală.

Copiii născuți înainte de săptămâna a 22-a de sarcină sunt considerați foarte prematuri și pot prezenta cele mai grave probleme de sănătate. Cu toate acestea, mulți copii născuți prematur reușesc să se recupereze complet și să se dezvolte normal cu un tratament adecvat.

În general, copiii care se nasc foarte devreme nu sunt considerați viabili decât după 24 de săptămâni de gestație. Acest lucru înseamnă că, dacă dați naștere unui copil înainte de a împlini 24 de săptămâni, șansele sale de supraviețuire sunt, de obicei, mai mici de 50 la sută.

sansele de supraviețuire pentru sarcină în funcție de săptămâni
Tabel cu sansele de supraviețuire pentru sarcină în funcție de săptămâni

Unii sugari se nasc înainte de 24 de săptămâni de gestație și supraviețuiesc. Dar acești copii au o șansă foarte mare de a avea probleme grave de sănătate pe termen lung. Aproximativ 40 la sută dintre acești prematuri vor suferi complicații de sănătate pe termen lung pentru că s-au născut prematur.

Rata de supraviețuire pentru bebelușii cu 24 de săptămâni de gestație este între 60 și 70 la sută.

Însă, șansele de deces ale unui prematur de 24 de săptămâni scad dramatic dacă o femeie poate rămâne însărcinată cu doar două sau trei săptămâni mai mult. Șansele ca prematurul să aibă probleme de sănătate pe termen lung scad, de asemenea, dramatic.

Se poate naște copilul la 28 de săptămâni?

Rata de supraviețuire pentru nou-născuții născuți la 28 de săptămâni de gestație este cuprinsă între 80-90%. Bebelușii născuți la 28 de săptămâni au doar 10 la sută șanse de a avea probleme de sănătate pe termen lung.

Șansele pentru copiii prematuri în vârstă de 32 de săptămâni

Dacă un făt ajunge la 32 de săptămâni de gestație și nașteți la 32 de săptămâni de gestație, șansele de supraviețuire ale prematurului dumneavoastră sunt de până la 95 la sută. Șansele ca acesta să moară în timpul copilăriei și copilăriei sunt, de asemenea, foarte mici.

Rata de supraviețuire pentru prematurii de 34 de săptămâni

Bebelușii care se nasc după 34 de săptămâni de gestație au aceleași rezultate de sănătate pe termen lung ca și bebelușii care nasc la termen (40 de săptămâni). Acest lucru înseamnă că, dacă bebelușul dumneavoastră se naște când are 34 de săptămâni, are aceleași șanse de a fi sănătos ca orice alt bebeluș care nu s-a născut prematur.

Dar, este important de știut că bebelușii în vârstă de 34 de săptămâni vor trebui probabil să rămână în spital timp de una sau două săptămâni în Unitatea de terapie intensivă pentru nou-născuți. În cadrul urmăririi pe termen lung, acești bebeluși se descurcă foarte bine și, de obicei, sunt la fel de sănătoși ca și cei care nu sunt prematuri.

Orice prematur care se naște mai devreme de 34 de săptămâni de gestație ar trebui să petreacă mai multe săptămâni în TINN. În medie, medicii recomandă ca prematurii să rămână în TINN până cu trei-patru săptămâni înainte de data la care ar fi trebuit să nască în mod normal.

Prelungirea sarcinii cu una sau două săptămâni

Dacă ați mai născut un prematur înainte, cunoașteți complicațiile și problemele cu care se confruntă copiii prematuri. Este important să rețineți că, pentru orice sarcină viitoare, nu este nevoie să prevenim complet nașterea prematură pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății copilului dumneavoastră.

Dacă putem lucra cu dvs. pentru a întârzia nașterea cu doar una sau două săptămâni, copilul dvs. va avea o șansă mult mai mare de a rămâne sănătos pe măsură ce crește.

Tratamentul nașterii premature

Tratamentul pentru copiii născuți prematur depinde de cât de prematur au fost născuți și de problemele de sănătate pe care le prezintă. Tratamentul poate include terapie respiratorie, alimentație prin sondă, medicamente pentru a întări sistemul imunitar al copilului și îngrijire specială a pielii.

De asemenea, copiii născuți prematur pot avea nevoie de îngrijire în unități de terapie intensivă neonatală (TINN).

baby lying in incubator
Photo by Alexander Grey on Unsplash

Se poate preveni nașterea prematură?

Pentru a preveni nașterea prematură, este important ca femeile însărcinate să își mențină o greutate sănătoasă, să evite consumul de droguri și alcool, să fie atente la simptomele infecțiilor uterine și să își mențină o tensiune arterială normală.

Este important ca femeile însărcinate să își consulte regulat medicul obstetrician pentru a se asigura că sarcina progresează normal și pentru a identifica cât mai rapid orice posibile probleme.

Cercetătorii și obstetricienii au studiat ani de zile dacă femeile pot face ceva pentru a preveni travaliul prematur. Din acest motiv, nicio intervenție sau tratament nu poate preveni toate nașterile premature. Acest lucru se datorează faptului că nașterea prematură are multe cauze, iar un singur tratament de unul singur probabil că nu este suficient pentru a preveni numeroasele cauze ale nașterii premature.

Poate progesteronul să prevină nașterea prematură?

Studii recente au arătat că tratamentul cu un hormon numit progesteron poate reduce rata nașterilor premature cu până la 30-50%. Progesteronul este un hormon steroid. Femeile însărcinate produc în mod natural acest hormon pe cont propriu. De asemenea, este produs și de placenta femeii.

Unii obstetricieni prescriu corticosteroizi pentru a accelera dezvoltarea plămânilor și pentru a preveni alte complicații la fetușii în creștere care riscă să se nască prematur. S-a demonstrat că corticosteroizii îmbunătățesc substanțial rezultatele de sănătate pe termen lung ale sugarilor.

Când și cum primește un făt acești corticosteroizi în uter este un lucru pe care medicii îl stabilesc de la caz la caz.

Multe dovezi sugerează, de asemenea, că începerea timpurie a îngrijirii prenatale și monitorizarea atentă a fătului pot reduce șansele unor femei de a da naștere unui prematur. Evaluarea și consultarea timpurie în clinica noastră vă vor ajuta să începeți acest proces. Obținerea de îngrijiri medicale la începutul sarcinii vă va reduce șansele de a avea o naștere prematură.

Concluzie

Cu un tratament adecvat și îngrijire atentă, mulți copii născuți prematur reușesc să se recupereze complet și să se dezvolte normal. Este important ca părinții să lucreze împreună cu echipa medicală pentru a asigura cea mai bună îngrijire posibilă pentru copilul lor și să țină cont de nevoile și îngrijorările lor în timpul procesului de recuperare.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
studiu parenting novakid

Un nou studiu Novakid despre parentingul echilibrat, în ciuda provocărilor existente

Next Article
Class

”Prima mea carte despre animale” este la 16RON la Litera. Nu rata!

Related Posts