Dermatita atopică, denumită și eczemă atopică este o maladie cronică inflamatorie a pielii. Se dezvoltă mai ales la sugari sau la copiii mai mici, dar poate apărea și la adolescenți și chiar la adulți. Se caracterizează printr-o uscăciune cutanată asociată cu leziuni de tip eczema – roșeață și mâncărimi, supurații, vezicule și cruste, care apar în timpul erupțiilor.
Pielea, care este foarte uscată, nu mai joacă rolul său de protecție și apar unele inflamații sub formă de leziuni puriginoase și a unor mâncărimi. Dermatita atopică este o afecțiune cutanată foarte frecventă, tratată de clinică de dermatologie din Cluj sau alte orase, afectând aproximativ 4% din populația adultă din Europa și fiind a doua cea mai frecventă boală de piele după psoriazis.
Cum se manifestă?
Simptomele sau manifestările dermatitei atopice nu sunt permanente, deoarece este vorba despre o boală care evoluează prin faze de erupții simptomatice și faze de remisie. Manifestările sale pot să fie lejere, moderate sau severe, în funcție de individ.
Manifestările unei dermatite atopice, care se pot trata la clinicile de dermatologie, pot să se divizeze în două faze: faza acută și faza cronică. În faza acută, își fac apariția leziuni roșii, plăci sau pete roșii, groase, cu mâncărimi, solzoase.
Pot apărea de asemenea, mici vezicule pline cu lichid. Plăcile pot provoca mâncărimi puternice. În faza cronică, leziunile cutanate pot deveni uscate. Trebuie remarcat faptul că anumiți factori cresc simptomele, cum ar fi aerul uscat, transpirația sau stresul.
O dermatită atopică se poate traduce prin:
- mâncărimi puternice sau prurit. La sugari, această mâncărime se poate manifesta prin tulburări de somn, agitație și frecarea obrajilor de cearșafuri și haine. La copiii mai mari, scărpinarea este mai intensă și provoacă abraziuni ale pielii;
- leziuni cutanate de eczema, adică roșeață a pielii, ridicări, dând pielii un aspect aspru, edematos, cu prezența unor vezicule fine, abia vizibile. Aceste vezicule se rup, producând supurație, cruste care apar după faza de supurație;
- o uscăciune a pielii în afara zonelor care sunt afectate de către eczemă.
Cum putem gestiona dermatita atopică?
Dermatita atopica se poate gestiona în general, dacă se apelează la produse emoliente sau dermatocorticoizi, produse recomandate de dermatologi. Uneori, un tratament compus din inhibitori topici sau calcineurină poate să fie și el prescris.
Este însă extrem de important să se evite orice tip de factor declanșator: trebuie să se spele pielea cu apă călduță sau să se evite dușurile sau băile prea fierbinți. Nu trebuie să se poarte nici haine care irită pielea precum hainele de lână și pielea trebuie să fie hidratată în mod frecvent.
De asemenea, după duș, este important să se usuce pielea (pentru a se putea evita iritațiile) și să se hidrateze pentru a reface bariera cutanată. Se pot oferi tratamente balneare pentru a ameliora simptomele dermatitei atopice.
Care sunt cauzele unei dermatite atopice?
O eczemă atopică poate rezulta din unele anomalii, uneori imunologice și cutanate, care pot să fie și transmise genetic:
- O persoană poate secreta cantități anormale de anticorpi IgE, drept răspuns la unii antigeni din mediu numiți alergeni- acarieni, păr de animale sau polen.
- Pielea atopică este uscată și nu mai are filmul său hidrolipidic natural protector. Aceste anomalii permit moleculelor alergenice să pătrundă în epidermă și să intre în contact cu celulele de apărare imunitară ale pielii. Acest lucru declanșează un răspuns inflamator inadecvat, ceea ce duce la apariția simptomelor eczemei.
Ce complicații pot să apară?
- Unele leziuni cronice cauzate de scărpinat- îngroșarea pielii (lichenificare) și prurigo (papule care pot fi acoperite de vezicule, ușor solzoase sau cu cruste, sau chiar ulcerate);
- O infecție bacteriană a pielii cauzată de scărpinarea leziunilor de eczeme. Este cauzată de stafilococ și poate duce la impetigo;