Abia sosit din maternitate, nou-nascutul da, fara voia lui, o seama de ingrijorari mamei. Ce sa fie, oare?
Respira prea repede si zgomotos
Este normal sa aiba respiratii scurte si mai putin profunde pentru ca plamanii lui sunt foarte micuti, in comparatie cu ai adultilor. Pe zi ce trece, respiratiile lui devin mai adanci si se raresc in timp. Inspiratiile si expiratiile copilului pot fi insotite de mici zgomote. Nu-l banuiti ca e racit. Nasul nou-nascutului este usor turtit si zgomotele sunt cauzate de aerul care trece prin narile stramte. In primele saptamani, deja nasucul copilului va fi putin mai proeminent si zgomotul care insotea respiratia dispare.
Stranuta des.
Nou-nascutul stranuta pentru a indeparta lichid amniotic din cavitatea nazala. Sau stranuta pentru ca nou-nascutii sunt foarte sensibili la o lumina prea puternica,si cand o privesc stranuta. Aceasta se explica prin faptul ca lumina stimuleaza reteaua nervoasa a nasului. Nu va temeti insa ca stranutul copilului nou-nascut este deja preludiul unei raceli. Mucoasa nazala este sensibila, dar sunt captusite tocmai pentru a “incalzi” aerul prea rece, ori a stopa praful care altfel patrunde in plamani.
Are strabism.
Majoritatea nou nascutilor prezinta strabism din cauza imaturitatii sistemului ocular. Acesta se estompeaza in jurul varstei de 6 luni sau mai tarziu. Daca copilul mic prezinta aceasta dereglare oculara dupa varsta de 2 ani este necesar un control oftalmologic.
Sughite
Acesta poate fi provocat de:
- dilatarea stomacului. Un stomac plin cu lapte sau cu aer va stimula diafragma, care se va contracta repetitiv.
- bebelusul sughite din burtica mamei. Mama poate simti din saptamana 20 de sarcina cum bebelusul stranuta. Sughitul ocupa 1% din timpul petrecut in burtica spre sfarsitul sarcinii. Diferenta este ca aceste spasme sunt produse in absenta aerului.
- sughitul nu este dureros pentru copil. Aceste contractii ale diafragmei nu sunt deranjante pentru copil. La nivelul stomacului, copilul a experimentat de mult aceste senzatii.
- sughitul se opreste de la sine. cel mai bun remediu impotriva sughitului este sa asteptati sa se termine. Sughitul se opreste in jurul lunii a 2-a.
- sughitul la nou nascut e un fenomen comun. Insa daca il impiedica pe copil sa doarma sau sunt insotite de varsaturi sau febra, anuntati medicul.
- sughitul poate apare la un copil prea stimulat. Agitatia multa, prea multi stimuli solicitanti il vor face sa inghita aer si sa cauzeze sughitul. Luati-l in brate, cu abdomenul pe bratul dv, plimbati-l si calmati-l. Exista metode traditionale de a scapa de sughit, insa nu sunt recomandate bebelusilor. Adultii si copiii mai mari pot bea apa rece sau calda fara sa respire, sa puna o cheie rece pe spate. Aceste metode fac sa blocheze respiratia. Aceste metode nu ar face decat sa sperie bebelusul.
Bebelusii daca sughit mai mult de 15 minute, pot fi pusi un pic la san sau dat un pic de lapte cu lingurita. Unii recomanda picurarea in gurita a unei picaturi de lamaie: gustul acru il va face sa-si tina rasuflarea si sa detensioneze diafragma. Acest lucru ar putea duce la o modificare a ph-ului din gurita si la aparitia candidei. De asemenea se mai poate masa usor fontanela sau efectua miscari circulare pe coloana vertebrala.