Creme Brulee 211

Creme brulee cu vanilie

Vi s-a intamplat vreodata sa doriti sa mancati o budinca buna precum cele din comert, dar in acelasi timp ati refuzat sa va satisfaceti pofta doar pentru ca… nu mai sunteti adepta prafurilor nesanatoase? Mie mi s-a intamplat de foarte multe ori intrucat am renuntat la a consuma alimente de pe piata care au tot felul de aditivi sau ingrediente dezgustatoare; de multe ori imi musc buza si merg mai departe, sperand ca intr-o zi ii voi gasi inlocuitorul perfect.

S-a intamplat si de data aceasta. Aleg dulcele de vanilie in detrimentul ciocolatei de fiecare data, stiti deja acest lucru, dar desi am descoperit mai multe deserturi care sa se apropie de gustul budincii cu ciocolata,  ceea ce ma interesa – budinca de vanilie –  ramanea o enigma… pana acum insa!

Am facut creme brulee. Am vrut dintotdeauna sa fac creme brulee. Imi placeau mult pozele, imi placeau retetele, imi placea textura, dar ceva ma impiedica sa-l fac… era arzatorul! Nu aveam unul, si nu mai zic ca la inceput nici nu-l gaseam in magazine. Mi-am dat tarziu seama ca nu trebuie neaparat unul pe care sa scrie ‘Pentru Creme Brulee‘, ci unul in genul acesta este perfect. Tot ce conteaza este ca flacara sa fie puternica – so, daca gasiti unul prin grajdul/garajul/sura sotului, folositi-l. Eu m-am pricopsit cu unul de ziua mea si asa de fericita <3 cu el (multumesc, copii!).

Creme brulee-ul acesta se apropie foarte mult la gust de budinca de vanilie. As spune ca este unul si acelasi desert cu ceva ce avem noi in comert, deja facut, care incepe cu ‘d’… mai are si niste ‘n’ si ‘t’, si in rest numai vocale (sa nu facem reclama totusi 😛 ). Nu este un desert prea dulce daca nu-i facem acea suprafata de zahar, este extrem de cremos si interesant – iar daca il bagi putin la frigider se va taia foarte frumos, cu siguranta iubit de toti pustii… si de mine. Sigur iti va placea si tie, try it!

 

 Creme brulee cu vanilie

(reteta adaptata dupa Michel Roux Jr – Le Gavroche)

 

Creme

 

 Ingrediente:

  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 75 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 4 galbenusuri
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 50 gr zahar
  • + 80-100 gr zahar pentru topping

Creme Brulee

Mod de preparare

Preincalzim cuptorul la 140 grade Celsius/ gaz treapta 1.

Taiem pastaia de vanilie longitudinal si scoatem semintele cu lama cutitului (partea care nu taie).

Punem smantana, laptele si semintele + pastaia de vanilie  intr-o craticioara pe foc si incalzim usor, nu trebuie sa fiarba. Oprim focul, acoperim craticioara si lasam sa se infuzeze pentru 10 minute.

Amestecam bine galbenusurile cu 50 gr zahar, pana optinem o pasta groasa, de-un galben deschis. Adaugam esenta de vanilie si amestecul de smantana, batem bine cu telul ca sa se omogenizeze si turnam compozitia in 4 forme ramekin sau forme joase, largi pentru creme brulee.

Punem formele intr-un vas rezistent la temperaturi ridicate si umplem vasul cu apa pana ce aceasta ajunge la nivelul cremei din forme. Introducem vasul la cuptor pentru aproximativ 20 cm, dupa care scoatem formele si le lasam la racit.

Odata racita crema din forme, presaram cu zahar suprafata lor – sa fie o lingura pentru fiecare – si-l topim cu arzatorul la flacara intensa. Nu trebuie sa ardem zaharul, ci doar sa-l topim astfel incat sa obtinem o suprafata tare de zahar in final – mie mi-a luat foc zaharul si de aceea s-a innegrit putin mai tare.

Servim creme brulee-ul pana-n 2-3 ore de la scoaterea din cuptor. Ideal ar fi sa auzim un ‘crack’ cand spargem suprafata de zahar pentru a gusta crema. Daca nu s-a spart c-un ‘crack’, atunci nu e un creme brulee. :))))

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
flat lay photography of mug on brown wooden chopping board

Apple Crumble

Next Article
y6bymyp3vd4

Pavlova cu căpșuni

Related Posts