E gata si al doilea articol al meu cu cupcakes – Cupcakes cu Ciocolata! V-am spus, deja de ceva vreme, de aceste briose fashioniste cu ciocolata, dar din pacate nu am gasit timp ca sa scriu articolul. Stiu ca ciocolata a fost una din alegerile voastre si sper sa nu fi venit prea tarziu cu aceasta postare pe blog.
Denumirea ‘oficiala’ a acestor cupcakes este Devil’s Food Cupcakes – asa cum am specificat si-n titlu. Si totusi… nu se stie exact de ce aceasta denumire ; poate pentru ca sunt prea ispititoare sau… poate pentru ca sunt foarte inchise la culoare? Nu stiu nici eu, dar am mentionat-o pentru ca mi se pare frumos sa impart cu voi cunostintele mele despre fiecare desert in parte. Aceste cupcakes abunda in cacao si ciocolata neagra, si cu siguranta vor fi foarte apreciate de iubitorii de prajiturele negre. Eu nu ma numar printre ei, dar trebuie sa mentionez ca mi-a placut foarte tare textura moale si deloc uscata a briosei. Nu vreau sa intelegeti ca era umeda sau nefacuta, ci din contra – coapta si inca foarte foarte placuta astfel incat briosa merge consumata si fara ganache – asa ca, daca va ganditi vreodata sa le faceti si va impotmoliti la ingredientele pentru glazura, eu zic sa nu dati inapoi! Aveti aici o reteta geniala pentru briose!
Cupcakes cu Ciocolata – Devil’s Food
(reteta adaptata dupa Martha Stewart’s Cupcakes)
Ingrediente pentru aproximativ 32 cupcakes:
- 3/4 cana Cacao
- 3/4 cana apa calda
- 3 cani faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1 1/4 lingurita sare grunjoasa
- 345 grame unt nesarat
- 2 1/2 cani zahar
- 4 oua mari, la temperatura camerei
- 1 lingura + 1 lingurita extract de vanilie
- 1 cana smantana fermentata
Glazura-ganache de ciocolată
- 450 grame ciocolata neagra
- 2 1/3 cani smantana pentru frisca
- 1/4 cana glucoza lichida
Mod de preparare
Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius/ treapta 4 si pregatim tava pentru briose cu hartiute.
Amestecam cacaua cu apa calda pana la omogenizare. Intr-un alt bol amestecam faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si sarea.
Topim untul cu zaharul intr-o craticioara la foc mic (spre mediu), amestecand incontinuu. Luam apoi craticioara de pe foc si punem untul intr-un alt vas unde o sa-l racim cu mixerul la viteza mica. Adaugam oul, unul cate unul, mixand dupa fiecare pana cand se incorporeaza in crema de unt. Adaugam vanilia, apoi amestecul de cacao si batem cu mixeul pana obtinem o compozitie omogena. Reducem viteza mixerului si adaugam amestecul de faina, in randuri, alternand cu smantana (smantana fermentata este smantana acra din supermarketuri).
Umplem forma de briose cu aceasta compozitie (cam 3/4 din hartiuta) si le bagam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, avand grija sa intoarcem forma dupa primele 10 minute. Scoatem apoi briosele si le punem la racit pe gratarel. Ca majoritatea brioselor, daca nu avem nevoie imediat de ele, putem sa le pastram la congelator, intr-un vas etans, pana la 2 luni.
Pentru glazura-ganache de ciocolata, punem smantana si glucoza intr-o craticioara la fiert pe foc mediu. Rupem bucati mici ciocolata si o punem intr-un vas rezistent la caldura. Cand smantana incepe sa fiarba, turnam amestecul peste ciocolata fara sa amestecam. Cand aceasta incepe sa se topeasca, intervenim cu telul, amestecand dinspre centru spre exterior astfel incat sa obtinem o crema lucioasa si fina – nu trebuie sa amestecam prea mult. Introducem ganache-ul la frigider si-l amestecam din 5 in 5 minute pana cand acesta incepe sa se intareasca. Atentie insa, sa nu-l tinem prea mult la frigider intrucat acesta va continua sa se intareasca si dupa ce imbracam cupcaks-urile. Se foloseste imediat.
Pentru a aranja cupcake-urile cu ganache, folosim o spatula precum cea din poze sau un cutitas – am pus aceste poze intocmai pentru a vedea care sunt ustensilele de care aveti nevoie pentru glazura. Sunt putine. Nu folositi spritul pentru ca vi se poate infunda duiul la un moment dat. Ornam apoi cu carlionti de ciocolata, bombonele, antenute de zahar ars – asa cum am ales si eu, sau cu orice altceva doriti.