Circula printre mamici si bunici o serie de povesti si legende legate de copii precoce care abia au invatat sa stea in fundulet si au fost pusi pe olita, iar rezultatele au fost uimitoare, au invatat sa faca la olita intr-un timp foarte scurt. Insa acest aspect tine mai mult de dresaj decat de o acceptare voluntara a olitei, iar faptul ca inttr-adevar copilul a facut in olita “ceva” tine de colectarea urinei sau scaunului, si mai putin de utilizare si invatarea copilului sa foloseasca olita.
Informații utile
Si nici nu e greu sa colectezi in olita vreun pipi accindental, dat fiind ca un copil nu reuseste sa tina urina foarte mult timp in vezica. Daca un nou- nascut urineaza tot la jumatate de ora, pana la un an, vezica va permite retinerea a mai putin de 50 ml de urina. Capacitatea ei de retinere a urinei va creste in jurul varstei de 2 ani. Pana la 18 luni, copilul nu poate constientiza sau controla aceste procese fiziologice si nu este recomandat ca “independenta” celui mic sa fie fortata, pentru ca poate genera alte probleme, rezistenta, constipatii, refuz… Intre 1 -2 ani, odata cu maturizarea creierului, copiii incep sa devina atenti la senzatia unei vezici urinare pline, pentru ca achizitia controlului sfincterelor se leaga de procesul de maturizare a fIbrelor nervoase, care transmit comenzile de la creier la vezica. In general fetele incep mai devreme decat baietii ( fetele pe la 18 luni, iar baietii pe la 22 luni). Insa parintii care au inceput in jurul varstei de 2 ani, au reusit in aproximativ 4 luni sa-si invete copilul la olita, spre deosebire de cei care au fost pusi mai inainte de vreme sa faca.
Cum se începe
Pentru a incepe “operatiunea” olita, parintii trebuie sa (re)cunoasca semnele ca este pregatit copilul lor pentru a o accepta. Copilul in primul rand trebuie sa fie capabil sa se ridice si sa se aseze cu usurinta singur pe olita,merge bine in picioare, poate urca si cobori scari, are pauze lungi de vreo 3 ore cand nu uda pampersul, poate intelege notiunea de pipi si caca, deja are scaun regulat, incepe sa-l intereseze toaleta/ olita si sa ne imite, asezandu-se pe ea.
Cand parintii achizitioneaza olita, i-o ofera copilului si sa-i spuna copilului ca ii apartine numai lui. La inceput copilul se aseaza pe olita imbracat, doar o data pe zi, asta va ajuta la formarea rutinei, iar momentele prielnice sunt imediat dupa trezirea din somn sau dupa mese. Copilul nu trebuie fortat sa se aseze, si lasat sa se scoale cand doreste. Olita este bine daca e asezata la un loc convenabil pentru copil, sa ajunga usor la ea si sa se obisnuiasca cu prezenta ei. Daca este la indemana, parintii pot ajunge cu usurinta la ea si sa actioneze rapid la semnele copilul ca ar “pregati ceva” . Cand rutina asezarii pe olita este acceptata, copilul poate fi asezat dezbracat pe olita.
Copilul va fi imbracat cu hainute usor de dezbracat si imbracat si se recomanda folosirea chiloteilor, la inceput cateva ore pe zi.
Cand copilul a facut caca in scutecel, parintii iau “produsul” din scutec, il pun in olita si insotiti de copil vor duce olita la wc, explicandu-i de ce se arunca. Copiii trebuie felicitati, incurajati si in nici un caz certati pentru accidentele din chilotei sau pampers.Dezaprobarea este exprimata prin gesturi si vorbe, dar nu certati. Il incurajam sa traga apa, sa goleasca singur olita in wc, sa priveasca pe alti membrii ai familiei sau alti copii in timp ce folosesc toaleta, pentru ca invatarea bazata pe imitarea modelelor da rezultate foarte bune si cu cat mai multa responsabilitate are copilul, cu atat mai repede va invata folosirea olitei.
Intre 3-5 ani, copiii isi mai uda pantalonii, aceasta se intampla din diverse motive. Ori schimbarea mediului, intrarea in colectivitate, aparitia unui nou frate in familie, ori pur si simplu sunt prea implicati in activitatea lor, insa daca se intampla si dupa aceasta varsta, trebuie consultat medicul.
Accentul in invatarea utilizarii olitei trebuie bazat pe lauda, incurajare si de ce nu, implicarea ursuletului, papusii preferate in proces. Cu multa rabdare, parintii vor duce cu succes operatiunea olita.
Succes!!