mama copil

Familia monoparentală în România: ce drepturi legale are

În România, familia monoparentală este recunoscută și există anumite drepturi legale acordate părintelui singur care-ți îngrijește copilul.

Iată câteva dintre aceste drepturi ale familiei monoparentale:

  1. Custodia unică: Părintele singur poate obține custodia unică asupra copilului său în cazul în care este divorțat, văduv sau nu este căsătorit. Custodia unică înseamnă că părintele are autoritatea legală de a lua decizii importante privind creșterea și educația copilului.
  2. Alocația de stat pentru copii: Părintele singur are dreptul să primească alocația de stat pentru copii, care este un ajutor financiar acordat lunar de stat pentru susținerea necesităților copilului.
  3. Dreptul la concediu și indemnizație de creștere a copilului: Părintele singur are dreptul la concediu de creștere a copilului și poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului, care este acordată în cazul în care părintele își întrerupe temporar activitatea profesională pentru a-și îngriji copilul.
  4. Asigurarea medicală a copilului: Părintele singur poate asigura copilul în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, astfel încât acesta să primească asistență medicală și tratament necesar.
  5. Drepturi legate de învățământ: Părintele singur are dreptul de a alege și de a înregistra copilul la instituția de învățământ dorită și de a participa la întâlniri, conferințe sau activități școlare legate de educația copilului.
  6. Drepturi privind locuința: Părintele singur are dreptul să ocupe și să gestioneze locuința în care locuiește împreună cu copilul, dacă este proprietatea sa sau are dreptul de a locui acolo în baza unui contract de închiriere.

Este important de menționat că drepturile și beneficiile specifice pot varia în funcție de situația și statutul legal al părintelui singur. Este recomandat să consulți un avocat specializat în dreptul familiei sau să contactezi autoritățile relevante pentru a obține informații specifice și detaliate în legătură cu drepturile tale ca părinte singur.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
gravida

La să te aștepți dacă ești însărcinată în 4 săptămâni

Next Article
prajitura ciocolata

Top 6 deserturi cu ciocolată, sănătoase pentru copii

Related Posts