Informații despre febră
De multe ori cand îi atingi sau ii saruti fruntea, poti descoperi ca micutul tau are febra, insa nu intotdeauna iti poti da seama astfel. Si aceasta pentru ca in timpul febrei, caldura se concentreaza pe zona abdomenului si toracelui, in timp ce extremitatile, mainile si picioarele raman reci.
Un alt semn de febra este tremurul care apare pe masura ce creste temperatura. Cel mai indicat este ca temperatura sa fie masurata cu termometrul (cu mercur sau cel electronic) in mod corect.
Temperatura la sugari se masoara rectal, dupa ce termometrul a fost dezinfectat si uns cu un pic de crema si axial, la copiii mai mari. O temperatura normala la un sugar e considerate cea de 37 -37,5 grade masurata rectal. Daca temperatura copilului e mai mare de 38 de grade, atunci se considera febra.
Febra este de obicei semnul ca organismul lupta impotriva unei infectii, ca sistemul imunitar detecteaza o bacterie sau virus si reactioneaza determinand cresterea temperaturii. Temperatura poate creste si daca copilul este imbracat prea gros intr-un mediu cald, insa de regula este semnul unei boli.
Ce să urmărești în cazul în care copulu tău are frebră
Daca copilul are febra trebuie sa urmaresti urmatoarele aspecte: apetitul copilului, paloarea fetei, comportamentul, daca poate inghiti, daca are dificultati de respiratie, tuse, dureri, voma, diaree, eruptie cutanata. Acestea trebuie comunicate medicului, care trebuie anuntat de starea copilului , pentru ca este singurul in masura sa stabileasca diagnosticul si tratamentul adecvat. ( daca copilul e mai mic de 3 luni si are peste 38 de grade febra, neaparat trebuie consultat de medic).
Este foarte important ca parintele sa incerce sa scada febra copilului pana ajunge sa-l vada un medic si in nici un caz sa nu plece spre spital cu el fara a-I fi scazut temperatura la un parametru optim, deoarece aceasta poate creste brusc pe drum, iar copilul sa faca o criza febrila.
Ce poți face pentru a reduce febra
Parintele trebuie sa aiba la indemana in farmacia de urgenta medicamente antitermice, care au scop de a readuce temperatura in limite confortabile pentru copil. Insa acestea nu actioneaza mai devreme de 1 ora si in general efectul lor dureaza in medie 6 ore.
- Administrarea de antitermice astfel: paracetamol supozitor ori eferalgan, panadol, nurofen. La temperatura peste 39 se poate administra cate o jumatate de supozitor de novocalmin. Uneori medicii recomanda alternarea nurofenului cu paracetamolul o data la 4 ore. Oricat de mare ar fi febra copilului, nu se da niciodata aspirina copilului, pentru ca risca sa faca sindromul Reye, dupa cum nu se da nici antibiotic fara prescriptie medicala, pentru ca antibioticele nu scad febra.
- Temperatura in casa trebuie sa fie de 18-20 de grade, iar copilul trebuie imbracat in haine subtiri si usoare, pentru a permite organismului sa piarda caldura prin piele ( este gresita practica de a-l infofoli pe micut ca acesta sa transpire)
- Se ofera copilului lichide ca sa se previna deshidratarea
- Se fac impachetari astfel: se umezeste un cearsaf in apa calduta, cu 2 grade mai rece decat temperatura copilului, se dezbraca copilul si se infasoara de la umeri in jos, timp de 30 de minute. Cand se incalzeste cearsaful sau prosopul, se umezeste din nou. Pe frunte se poate pune compresa cu apa, insa niciodata gheata
- Peste 6 luni se poate face baie. Apa la inceput sa fie de 37 de grade, pe care o scadem treptat la 35 de grade. Apa se foloseste calda, pentru a nu provoca copilului soc termic.
Cum procedăm în cazuri de urgență
Daca, din nefericire, febra creste brusc la peste 39- 40 de grade, copilul poate face convulsii febrile, care sunt de-a dreptul spectaculoase: copilul respire greu, da ochii peste cap, isi scutura mainile si picioarele incontrolabil, se invineteste. Incearca sa nu intri in panica, pastreaza-ti calmul si acorda-I primul ajutor copilului:
- Aseaza-l imediat pe spate sau pe-o parte, departe de obiectele tari
- Capul sa fie pe-o parte pentru ca saliva sau voma sa curga afara
- Asigura-te ca nu are nimic in gura si nu-I pune nimic in gura pana la trecerea crizei, dupa care stergeti voma si incercati sa scadeti febra pana la venirea medicului.
- Notati cat a durat criza, iar daca copilul s-a invinetit in timpul crizei, are dificultati de respiratie, criza a durat cateva minute, are stare letargica la iesirea din criza, chemati salvarea.