woman peeking over green leaf plant taken at daytime

Fertilitatea la femei

Care este legătura dintre vârstă și fertilitate

Fertilitatea femeii scade odata cu varsta. Dupa implinirea varstei de 35 de ani sansele de a ramane insarcinata incep sa scada, iar dupa varsta de 40 de ani acestea sunt minime.

In zilele noastre, multe dintre cuplurile tinere amana momentul de a intemeia o familie. In anii trecuti, daca aceasta etapa avea loc in jurul varstei de 20 de ani, acum femeile amana procesul de conceptie pana la 30, chiar 40 de ani.  Femeile cu varsta de peste 35 de ani s-ar putea confrunta cu unele complicatii fata de femeile mai tinere. Cu toate acestea in cele mai multe cazuri, sarcina decurge normal, iar copii sunt sanatosi. Problema majora cu care se confrunta femeile din aceasta categorie de varsta este infertilitatea.

Când este o femeie cea mai fertilă

Perioada cea mai fertila a unei femei incepe de la varsta de aproximativ 18 ani si pana in jurul varstei de 25 de ani. Factorii care influenteaza fertilitatea unei femei variaza, dar unul dintre cei mai importanti este varsta femeii.

Ce rol au ovulele

Cantitatea si calitatea ovulelor sunt alti factori decisivi in ceea ce priveste fertilitatea femeii. Femeile se nasc cu un numar mare de ovule (pana la 2 milioane), la pubertate acest numar scade la 300 – 400. In timpul fiecarui ciclu menstrual, un ovul (in mod exceptional doua) este eliberat, pregatit pentru a fi fertilizat si de a dezvolta o sarcina sanatoasa. De-alungul anilor, numarul ovulelor scade.

Ciclul

Ciclul femeii imbatranite este din ce in ce mai scurt si mai neregulat, lucru care ar putea complica eforturile de a concepe un copil. Un alt factor care complica posibilitatea unei conceptii este mucoasa uterului, care odata cu varsta devine din ce in ce mai subtire. Mucoasa uterina este foarte importanta pentru ca ofera support ovulului fecundat in uter, unde va incepe dezvoltarea intensiva a fatului.

Riscuri

Riscul de diabet gestational creste cu varsta, dar cu ajutorul unui medic ginecolog si consiliere in timp util in timpul sarcinii se poate preveni cu succes aparitia uneor complicatii.

Varsta inaintata a femeii poate reprezenta un risc in nasterea unui copil cu sindromul Down. Acest risc creste odata cu varsta, astfel ca sansele unui copil cu sindromul Down la o femeie in jurul varstei de 20 de ani este de 1:2000, in timp de  incidenta unui astfel de caz la o femeie de peste 35 de ani este de 1:100.

Femeile care au peste 35 de ani prezinta un risc mai mare de avort spontan, de asemenea sunt la un risc mai mare de crestere a tensiunii arteriale, lucru care poate duce la pre-eclampsie.

Copiii mamelor in varsta sunt predispusi la nastere prematura, cu o greutate mica la nastere. De asemenea necesitatea nasterii prin operatie de cezariana este mult mas des intalnita la aceasta categorie de femei.

Ginecologul care monitorizeaza sarcina, prin controale regulate, analize, monitorizare si tratament ajuta la prevenirea complicatiilor in sarcina si nasterea copilului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
person holding belly photo

Trimestrele de sarcină şi investigaţiile necesare pentru primul trimestru de sarcină

Next Article
boy beside girl walking near railing

Fată sau băiat

Related Posts