girl in bathtub holding white ceramic mug

Poftele din timpul sarcinii: un capriciu sau o necesitate?

Poftele în perioada sarcinii apar ca niște dorințe ciudate alimentare, preferințe alimentare neobișnuite. Ele pot fi întâlnite încă de la începutul sarcinii, din primele luni. De ce? Primul trimestru este perioada grețurilor: nu rămâne mai nimic în stomac, iar alimentul care reușește să facă acest lucru, devine mâncarea preferată…

Poftele și preferințele alimentare din timpul sarcinii se datorează variațiilor hormonale care modifică percepțiile gustative ale femeii însărcinate- uneori și femeile aflate în perioada menstruației au unele pofte. Majoritatea femeilor resimt poftele în a doua parte a zilei sau seara și foarte puține dintre acestea ajung să poftească la ceva pe timpul nopții.

Cum se manifestă poftele?

Când apare nevoia de a mânca un anumit aliment, femeia însărcinată nu-și poate controla emoțiile și reacționează ca și cum viață sa ar depinde de satisfacerea acestei pofte. Aceste pofte pot face pe cei din jur să râdă: pofta de ciocolată, friptura și cârnații în miezul nopții de exemplu.

Unele femei ar putea simți nevoia să ingereze substanțe ciudate, cum ar fi pământ, var sau argilă, însă nu este deloc indicat să cedeze acestor pofte deoarece ar putea să afecteze sănătatea bebelușului și a lor. Cel mai bine, dacă apar pofte ciudate, viitoarea mamă ar fi bine să se adreseze medicului pentru a suplimenta dieta cu vitamine și minerale.

La baza acestor pofte ciudate sunt nevoile nutriționale ale femeii însărcinate. Potrivit dieteticienilor, încă nu sunt cunoscute originile acestor impulsuri alimentare. Ar putea fi o cauza consumul rapid de anumiți nutrienți și în curând să se găsească în stare de necesitate, exprimată prin neliniște.

2462247

Iată trei sfaturi pentru a detecta aceste nevoi:

  1. dacă aveți pofta de carne roșie, friptură, de ciocolata sau pate, e posibil să aveți carență de fier. Nevoia de a ingera carne crudă ar putea trăda lipsa suficienta de proteine în organism. Ingerarea cărnii crude poate duce la îmbolnăvirea grava a organismului și afectarea sănătății bebelușului, așa că este indicat că gravida să se abțină la a da curs acestei pofte.
  2. daca ați manca plăcinte tot timpul, iaurt sau gheață, deficitul e posibil să fie de calciu.
  3. dacă brusc în toiul iernii veți avea o pofta nebună de căpșuni sau caise, cu siguranță aveți nevoie de un supliment de vitamine.

Pofta exagerata de ceva dulce trădează lipsa de crom, fosfor, carbon, vitamina B

Nu este neobișnuit să auzi o femeie însărcinată că și-ar dori să mănânce cât mai acru, murături în general. Aceasta semnifică o lipsa a sodiului în organism și că acesta încearcă să-și autoregleze nivelul pH-ului, mai ales pe măsură ce sarcina înaintează.

Pentru psihologi aceste nevoi s-ar putea traduce cu un ultim capriciu de “tânără fată” înainte de a deveni mamă, e nevoia de răsfăț a viitoarei mame, un fel de rămas- bun față de propria copilărie.

Atenție mămici!

  • pe parcursul celor 9 luni de sarcină, încercați să aveți o dietă cât mai echilibrată pentru a evita apariția acestor pofte ciudate
  • nu cedați poftelor non-alimentare: majoritatea pot fi nocive pentru tine și bebeluș
  • nu ingerați alimente crude, neprelucrate și nepasteurizate, care aparent pot fi inofensive, cum ar fi carnea cruda, peste crud, oua crude, maioneza, faina, aluat crud. Pot fi purtătoare de bacterii periculoase pentru sănătatea dumneavoastră și  pot afecta bebelușul într-un mod dramatic.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
gemeni

Probabilitatea unei sarcini gemelare sau multiple

Next Article
greutate in sarcina

Creșterea în greutate în timpul sarcinii

Related Posts
woman in white brassiere and panty
Citește mai departe

Pre-eclampsia

Cuprins articol Hide SimptomeExamene și testeAnalizele de sânge și urină ce pot indica:Tratament Pre-eclampsia este o tulburare complexa…