Ingrediente:
- 10-12 pesti mici de cca 150-200 g fiecare sau 1 peste mare 2 kg portionat,
- sare,
- ardei iute,
- 1 ramurica de cimbru,
- 6-7 catei de usturoi.
Mod de preparare:
Curatati de intestine si branhii, insa nu si de solzi, se spala pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprafata cu un servet de hartie sa nu ramana urma de umezeala. Intr-o tava de tabla nesmaltuita (mai veche), se pune un strat de sare cu grosimea de 2-3 mm si se aseaza pe plita foarte fierbinte. Se lasa sa se infierbinte, intorcandu-o cu o lingura de lemn. Cand sarea este foarte fierbinte, se aseaza pestii pe ea, unul langa altul, lasandu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot intoarce pe partea cealalta. Daca sarea nu este foarte fierbinte sau pestii sunt inca uzi, acestia vor absorbi prea multa sare.
Cand sunt prajiti, pestii se pun pe o planseta, li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit si, fara sa se mai spele, se asaza intr-un platou, turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda; apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei.
Daca pestele e mare poate fi prajit la gratar in acelasi mod, doar ca gratarul se va unge cu unsoare bine-bine.
Saramura: se adauga 2-3 bucatele de ardei iute (sau dupa gust). Ardeiul iute se poate inlocui sau completa cu cativa catei de usturoi taiati in felii,si ramura de cimbru. Pentru pestele pregatit la gratar se adauga sarea in apa dupa gust.
Se serveste cu mamaliga.