sugar care mananca

Schema diversificarii alimentatiei la sugar

Reguli de bază

1. Vârsta:

  • 5-6 luni pentru sugarii alimentati cu lapte praf
  • dupa 6 luni pentru copiii alimentati la san

Alimentatia diversificata nu se recomanda inainte de aceasta varsta, deoarece functiile enzimatice intestinale nu sunt complet dezvoltate.

Un alt motiv pentru care s-a hotarat ca aceasta perioada este cea potrivita pentru inceperea respectivului tip de alimentatie, este si cel de ordin psihoeducativ, criteriu extrem de important pentru formarea deprinderilor alimentare ale copilului. Acesta consta in capacitatea bebelusului de a accepta sau refuza produsul alimentar oferit. Evenimentul se produce odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control al miscarii gatului si de a sta in sezut sprijinit.

2. Copilul sa fie sanatos

3. Nu se introduc mai multe alimente noi, simultan

4. Se incepe cu cantitati mici 9 o lingurita si se creste progresiv cantitatea alimentului nou introdus, scazand cantitatea de lapte din masa respectiva; inlocuirea completa a laptelui se face in 7-14 zile

5. Preparatele de lapte praf nou introduse se administreaza tot treptat, incepand cu 30 ml

6. Daca sugarul nu accepta un aliment, nu se forteaza, se revine peste cateva zile cu cantitati mai mici

7. Daca apar varsaturi, colici, scaune modificate- se amana alimentul respectiv pentru mai tarziu

La 4 luni (respectiv 6 luni)

Se introduc sucurile de fructe sau legume  (mar, morcov, portocale) proaspat preparate. Se incepe cu 2-3 ml si se creste treptat la 30 ml, apoi 50 – 60 ml, daca sugarul accepta. Sucurile se dau intre mese, nu se amesteca intre ele si nu inlocuiesc o masa de lapte.

La 5-6  luni

Se diversifica o masa, cea de la ora 10 -11, cu fructe (mar ras sau copt, piersici proaspete pasate). Se incepe cu cantitati mici, iar in completare se da lapte. Se creste treptat pana la inlocuirea totala a laptelui.

Nu se introduc alimente ce contin gluten ( fainoase) inainte de 6 luni, eventual se pot da fainoase fara gluten (orez, faina de orez, biscuiti fara gluten).

La 6-7 luni

Se diversifica a doua masa, la ora 13-14, cu supa de zarzavat ( morcov, patrunjel, telina, ceapa) cu faina de orez si 2-3 picaturi de ulei.

Treptat se adauga si cartofi in supa, apoi piept de pui mixat. Piureul de fructe de la ora 10 se completeaza cu biscuit ras, branza de vaci (la inceput 20 gr). Se poate introduce banana.

copil mananca supa
Credit foto https://www.flickr.com/photos/nenadstojkovic/50127394532

La 7 luni:

  1. Masa I – lapte
  2. Masa II – piureuri de furcte cu biscuiti sau piscoturi si branza de vaci
  3. Masa III – supa de zarzavat cu cartofi si carne de pui mixata. Carnea se alterneaza cu ficat de pui sau galbenus de ou ( se incepe cu un sfert de galbenus)
  4. Masa IV – lapte
  5. Masa V – lapte

La 8 luni:

Se diversifica a patra masa de gris cu lapte / budinci ( se pot face cu lapte de vaca)/iaurt cu biscuti, fructe cu branza de vaci, mamaliguta cu branza, papanasi.

La pranz se poate introduce pestele.

La 9-10 luni

Raman 2 mese de lapte la care se pot adauga cereale. Se introduc alimente noi astfel incat la varsta de 1 an alimentatia copilului sa fie asemanatoare cu cea a adultilor ( mai putin afumaturi, grasimi, conserve)

De reținut!

Fiecare copil este unic. Aceasta schema se adapteaza in functie de copil. Mesele se prepara acasa, din alimente proaspete, se evita conservele. Astefel, veti avea un copil sanatos, fara alergii alimentare sau alte boli.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
boy in blue and white crew neck t-shirt reading book

20 de poezii pentru cei mici (copii preșcolari)

Next Article
bebe transformed

Combaterea colicilor sugarului

Related Posts