white ceramic bowl with stainless steel spoon

Souffle de portocale

Saptamana trecuta va intrebam pe FB Dulcele Din Rola ce ati dori sa prajiturim in aceste zile de iarna frumoasa, iar raspunsul a venit prompt si hotarat: ‘dulce…care se serveste cald!!!!’. Nu am stat mult pe ganduri si mi-am indreptat atentia catre elegantele souffle-uri, dar, culmea, m-am impotmolit la aroma; dintr-atatea optiuni, ‘eu cu cine votez?’ 😛 Ei bine, tinand cont ca fructele dau maximum de savoare in sezonul lor, portocalele au fost primele care mi-au venit in minte si m-am hotarat asupra unui souffle individual de portocale si Grand Marnier (lichior de portocale).  Recunosc, am avut putine emotii deoarece souffle-urile par pretentioase, dar cand am descoperit ca tehnica este mereu aceeasi pentru un souffle dulce, nimic nu mi s-a parut mai simplu: un amestec de baza, care de obicei este o crema de patiserie cu piure de fructe sau ciocolata, in care am incorporat cu grija albusuri spuma pentru a obtine acel volum specific souffle-urilor si pe care il introducem la cuptor pentru foarte putin timp… se serveste cald si this is it.  Rezultatul: un dulce deosebit, rafinat – un souffle de portocale perfect aerat si foarte aromat! Eu zic sa va incumetati si dvs la souffle-uri pentru ca sunt de efect si foarte simplu de facut. 😉

Souffle de portocale

(reteta adaptata dupa Michel Roux, ‘The Collection’)

 Ingrediente:

  • 60 gr unt, la temperatura camerei
  • 60 gr zahar
  • 70 gr zahar
  • 250 ml suc de portocale, proaspat
  • 125 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 10 gr faina
  • 10 gr amidon de porumb
  • coaja de portocala
  • 30 ml Grand Marnier (optional)
  • 20-30 gr zahar pudra

Mod de preparare:

Ungem cu unt interiorul a 6 forme pentru souffle si tapetam din abundenta cu zahar.
Fierbem sucul proaspat de portocale pana acesta scade la 125 ml. Incalzim laptele intr-o craticioara si, cand acesta incepe sa fiarba, il dam deoparte si adaugam sucul de portocale amestecand incontinuu.

Batem bine galbenusurile cu 20 gr zahar si apoi adaugam faina si amidonul de porumb.  Amestecam, punem si laptele cu suc de portocale in compozitie, apoi coaja de portocale.

Punem amestecul inapoi in craticioara, pe foc mic, si amestecam, lasand sa fiarba pentru un minut. Daca folosim Grand Marnier, acum este momentul sa-l adaugam. Punem crema intr-un bol pe care-l acoperim cu folie alimentara.

Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius/treapta 5.

Intr-un bol curat, batem spuma albusurile si adaugam restul de zaharul (50 gr). Luam 2/3 din cantitatea de albusuri si o incorporam cu telul in crema de portocale. Punem apoi si restul albusurilor si incorporam de aceasta data cu o spatula, avand grija sa nu pierdem din volum. Cu ajutorul unei linguri mari, umplem formele de souffle (cele mai intalnite sunt cele ramekins, folosite si de mine) si le nivelam cu un cutit (sa nu depaseasca buza formelor). Trecem apoi cu varful cutitului pe marginea fiecarei forme astfel incat sa lasam un mic sant. Acest lucru o sa permita soffle-ului sa se inalte uniform.

Introducem souffle-ul de portocale la cuptor pentru 7-8 minute.

Odata scoase din cuptor, le pudram repede cu zahar si servim pe o farfurie pe care se gaseste (sau nu) un servetel. Souffle-ul se va inalta mult, aproape cu 50% – eu am masurat 2 degete.

Servim souffle-ul de portocale cald. Cu cat se raceste mai tare, cu atat el revine mai repede la forma initiala, dar de gustos ramane gustos chiar si rece.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
Choux Infiniment Citron 288 200x200 1

Chou Infiniment Citron

Next Article
brown and red nuts on white ceramic plate

Scoici Saint Jacques cu curry

Related Posts