femeie insarcinata

Însărcinată în 13 săptămâni: tot ce trebuie să știi despre bebelușul și corpul tău

La 13 săptămâni de sarcină, sunt deja câteva aspecte importante de luat în considerare atât în ceea ce privește dezvoltarea bebelușului, cât și schimbările care apar în corpul tău.

Iată câteva informații relevante despre stadiul tău de sarcină la acest moment:

Dezvoltarea bebelușului:

 1. Dimensiuni: La 13 săptămâni, bebelușul tău măsoară în jur de 7-8 centimetri, ceea ce echivalează aproximativ cu mărimea unei mandarine.
 2. Organisme interne: Organele interne ale bebelușului continuă să se dezvolte rapid. Inima lui bate puternic și regulat, iar rinichii încep să producă urină.
 3. Schelet și mușchi: Oasele și mușchii se formează și se dezvoltă. Bebelușul începe să facă mișcări ușoare, deși acestea nu sunt încă resimțite de tine.
 4. Acoperișul cerebral: În această perioadă, se dezvoltă un strat special de celule numit “acoperiș cerebral” care acoperă creierul în dezvoltare.
 5. Sistemul digestiv: Stomacul și intestinele bebelușului încep să se dezvolte și să se pregătească pentru funcționarea ulterioară.

Schimbările din corpul tău:

 1. Simptome: În general, simptomele primului trimestru, cum ar fi greața, oboseala și sensibilitatea la mirosuri, pot începe să se diminueze treptat, deși fiecare femeie experimentează sarcina în mod diferit.
 2. Mărirea uterului: Uterul tău începe să crească și este posibil să observi o ușoară bombare a burticii.
 3. Hormoni: Corpul tău continuă să producă hormoni, cum ar fi progesteronul, care ajută la menținerea sarcinii.
 4. Creșterea sânilor: Sânii tăi pot deveni mai mari și mai sensibili, iar areolele pot deveni mai întunecate.
 5. Teste prenatale: Poți discuta cu medicul despre teste prenatale, cum ar fi testele de screening pentru anomalii genetice sau ecografia morfologică, pentru a te asigura că bebelușul se dezvoltă în mod corespunzător.
 6. Alimentație sănătoasă: Continuă să acorzi atenție alimentației tale și să consumi alimente sănătoase bogate în nutrienți esențiali pentru dezvoltarea bebelușului.
 7. Suplimente: Dacă nu o faci deja, asigură-te că iei suplimentele prenatale recomandate de medic pentru a acoperi necesarul de nutrienți.

Este important să continui să urmezi sfaturile medicului tău și să discuți orice îngrijorări sau întrebări ai în legătură cu sarcina ta. Fiecare sarcină este unică, iar o îngrijire adecvată este esențială pentru sănătatea ta și a bebelușului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
nume

Nume franțuzești pentru fetițe

Next Article
mama cu copii

Drepturile familiei monoparentale în România

Related Posts