femeie obeza pe cantar

Legătura dintre infertilitate și obezitate

Există o legătură bine documentată între obezitate și infertilitate. Obezitatea poate afecta negativ fertilitatea la femei și la bărbați în mai multe moduri.

Iată cum poate afecta obezitatea fertilitatea:

  1. Dezechilibru hormonal la femei: Obezitatea poate duce la un dezechilibru în nivelurile hormonilor sexuali, cum ar fi estrogenul și progesteronul, care sunt esențiale pentru ovulație și ciclul menstrual normal. Aceasta poate cauza cicluri neregulate sau absența ovulației (anovulație), ceea ce face dificilă concepția.
  2. Sindromul ovarului polichistic (SOP): Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea sindromului ovarului polichistic, o afecțiune care poate provoca anovulație, cicluri neregulate și infertilitate la femei. Acest sindrom este adesea însoțit de rezistență la insulină, care poate agrava problema.
  3. Probleme la bărbați: Obezitatea poate afecta și fertilitatea bărbaților. Poate duce la scăderea calității spermei, inclusiv la scăderea numărului de spermatozoizi și la creșterea numărului de spermatozoizi cu mișcări lente sau anormale. De asemenea, poate influența nivelurile hormonilor sexuali la bărbați.
  4. Rezistența la insulină: Obezitatea este adesea asociată cu rezistența la insulină, care poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate afecta în mod negativ ovulația la femei. Rezistența la insulină poate influența, de asemenea, producția de hormoni reproducători.
  5. Inflamație și stres oxidativ: Obezitatea poate crește nivelul de inflamație și de stres oxidativ în organism, ceea ce poate afecta sănătatea generală și fertilitatea.

Este important de menționat că pierderea în greutate poate îmbunătăți semnificativ fertilitatea la persoanele obeze. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, poate ajuta la reducerea greutății corporale și la restabilirea echilibrului hormonal.

Dacă ai probleme cu infertilitatea și ești supraponderală sau obeză, consultă un medic specialist în fertilitate sau un specialist în nutriție pentru a dezvolta un plan de gestionare a greutății și pentru a discuta despre opțiunile de tratament pentru a vă îmbunătăți șansele de a concepe. Este important să faci investigații medicale pentru a afla și trata orice probleme subiacente care îți pot afecta fertilitatea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
ulei migdale

Uleiul de migdale-rolul său în procesul de îngrijire al corpului

Next Article
lupus

Nașterea și boala Lupus- ce trebuie să știe dacă ai această boală

Related Posts