copii spalat pe maini

Spălatul pe mâini la copii- sfaturi privind spălarea corectă a mâinilor

Spălatul corect al mâinilor este o practică esențială pentru menținerea igienei și prevenirea răspândirii infecțiilor. Pentru a învăța copiii să se spele pe mâini corect, iată câteva sfaturi:

 1. Folosire apă caldă și săpun: Asigură-te că au apă caldă și săpun la îndemână. Apa caldă ajută la îndepărtarea mai eficientă a murdăriei și a bacteriilor. Folosirea unui săpun adecvat vârstei copilului, de preferință unul cu o aromă plăcută poate face experiența mai distractivă.
 2. Spălarea regulată: Încurajează copiii să-și spele mâinile în următoarele situații:
  • Înainte de masă sau atunci când mănâncă.
  • După folosirea toaletei.
  • După ce s-au jucat afară sau au atins obiecte murdare.
  • După ce au strănutat, tușit sau și-au suflat nasul.
 3. Durata spălării: Învață copiii să-și spele mâinile cel puțin 20 de secunde. O modalitate distractivă de a măsura timpul este să cânte până la 20 sau să fredoneze o melodie preferată pe durata spălării.
 4. Teama de apă și săpun: În cazul copiilor care au fobie de apă sau săpun, încearcă să faci procesul mai atractiv. Folosește săpunuri cu personaje preferate sau organizează jocuri pentru a le distrage atenția de la spălat.
 5. Tehnica corectă: Învață pe copii să-și spele întreaga mână, inclusiv partea din spate, încheieturile și sub unghiile degetelor. Ar trebui să-și frece mâinile cu săpun și apă, să le clătească bine și apoi să le usuce cu o prosop curat sau un șervețel de hârtie.
 6. Exemplu personal: Copiii învață prin observare, deci asigură-te că tu însăți practici o igienă bună a mâinilor și le oferi un exemplu adecvat.
 7. Explorarea creativă: Pentru copiii mai mici, poți transforma spălatul pe mâini într-o activitate creativă și educativă. De exemplu, poți adăuga vopsea comestibilă în săpun pentru a crea săpun colorat sau poți folosi săpun de mâini cu textură diferită pentru o experiență tactilă.
 8. Răsplătește și încurajează: Răsplătește copiii pentru spălarea corectă a mâinilor și încurajează-le obiceiul igienic. Aprecierea și recunoașterea eforturilor lor îi motivează să continue să practice spălarea regulată a mâinilor.

În învățarea copiilor să se spele pe mâini corect, este important să ai răbdare și să transformi acest proces într-o rutină plăcută și educativă pentru ei. Igiena mâinilor este un obicei crucial pentru sănătatea lor și pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
fetita autism

Copiii cu nevoi senzoriale speciale-ce trebuie știut despre ei

Next Article
multivitamine

Administrarea de multivitamine la copii în sezonul rece- beneficii și riscuri

Related Posts