Trisomia este o afecțiune genetică în care o persoană are un cromozom suplimentar în celulele sale, în loc de cele două cromozomi obișnuiți. Această afecțiune poate apărea la diferite perechi de cromozomi și poate avea impact asupra dezvoltării și sănătății individului.
Există mai multe tipuri de trisomii, cele mai cunoscute fiind:
- Trisomia 21 (sindromul Down): Este una dintre cele mai cunoscute forme de trisomie și apare atunci când persoana are trei cromozomi 21 în loc de cei doi obișnuiți. Sindromul Down se caracterizează prin caracteristici faciale specifice, întârzieri în dezvoltare, probleme de sănătate și întârzieri în dezvoltarea intelectuală.
- Trisomia 18 (sindromul Edwards): Apare atunci când se găsesc trei cromozomi 18 în celule, în loc de cei doi obișnuiți. Sindromul Edwards este asociat cu malformații severe ale organelor interne și cu o speranță de viață redusă.
- Trisomia 13 (sindromul Patau): Este cauzată de prezența a trei cromozomi 13 în celule, în loc de cei doi obișnuiți. Sindromul Patau provoacă malformații ale creierului, ochilor, inimii și a altor organe, și are o rată mare de mortalitate în primele luni de viață.
Acestea sunt doar câteva exemple de trisomii, dar există multe alte variante mai puțin comune. Trisomiile pot apărea ca rezultat al unor erori genetice în timpul diviziunii celulare înainte sau după concepție. Diagnosticul trisomiei poate fi stabilit prin teste genetice, cum ar fi amniocenteza sau testele de sânge specifice pentru ADN fetal, în timpul sarcinii, sau prin teste genetice postnatale după naștere. Tratamentul și prognosticul depind de tipul și severitatea trisomiei.