Sincer, nimeni nu ar avea curajul sa afirme ca a fi parintele unui adolescent ar fi un lucru usor. Cu toate acestea, pana sa ajunga copiii nostri la aceasta varsta, am putea afirma ca familia noastra va fi ferita de orice problema, ca niciodata copilul nostru nu va vorbi obraznic, nu va intarzia sau se va revolta.
„Adolescenta este o perioada de schimbari rapide si majore pentru copii, atat pe plan fizic, cat si psihic. Sta in firea lor sa-si concedieze parintii, ca apoi sa-i reangajeze mai tarziu, dar nu in calitate de sefi, ci in calitate de consultanti”, afirma Stuart Goldman, director de educatie la Spitalul de Psihiatrie din Boston.
Insa, aceasta nu inseamna ca nu va ramane decat sa luati lucrurile asa cum sunt si sa asteptati ca ele sa se indrepte.
Iata care ar putea fi cele mai intalnite probleme de comportament ale adolescentilor si ce ati putea face pentru a le preintampina sau rezolva intr-un mod civilizat.
1. Copilul pare că vă urăște
In urma cu un minut copilul dv va implora in mod dulce sa-i permiteti sa mearga in excursie, apoi peste noapte incepe sa se poarte cu dv mizerabil, contrand tot ceea ce spuneti si facand impotriva. Daca stati sa va ganditi bine, candva ati mai trecut prin aceasta etapa. Copilul dvs. avea 2 ani atunci si va spunea NU tuturor lucrurilor ce ii cereati sa faca. Acum insa in loc sa va spuna NU, pus si simplu intoarce privirea cu dezgust.
Pentru parinti este greu de trecut peste acest moment. Insa adolescenta asta inseamna: perioada de separare si individuare. Multi copii simt nevoia sa-si respinga parintii si sa se indeparteze de ei pentru a-si putea gasi propria identitate. Este foarte normal ca adolescentii sa fie mult mai apropiati de prietenii lor decat de proprii parinti.
Ce puteti face in acest caz?
Uneori parintii se simt atat de raniti incat raspund acestui comportament prin respingere, ceea ce este o greseala. Adolescentii stiu ca au nevoie de parintii lor, dar nu o vor recunoaste niciodata. Ca parinte trebuie sa ramaneti calmi in fata acestei faze de rebeliune si sa acceptati aceasta atitudine din partea propriilor copii care va trece spre 16 – 17 ani.
Insa nimeni nu spune ca trebuie sa acceptati ca adolescentul sa se comporte intr-adevar urat si necivilizat, sa injure sau sa ridice tonul ori alt gen de comportament nepoliticos. Atunci va trebui sa luati atitudine si sa aplicati principiul : “ daca nu poti spune ceva dragut, atunci nu mai spune nimic” . Dati de inteles copilului ca dv sunteti acolo pentru el si nu invers si acest lucru il va face sa coboare garda si sa-i intareasca increderea in dv.
2. Comunicarea si mijloacele de socializare le conduc viata
Se observa faptul ca desi folosesc foarte mult mijloacele de comunicare tehnice – retele de socializare pe internet, telefonie mobila etc – acest lucru insa ii face insa mai putin comunicativi cu cei cu care traiesc in mod obisnuit, cu apropiatii lor. Totusi , a interzice aceste mijloace de comunicare este un lucru nemilos, pentru ca pentru adolescenti este important sa fie in permanenta comunicare cu prietenii lor.
Ce puteti face?
In cazul in care copilul are rezultate bune la scoala, isi indeplineste treburile in casa si nu este complet retras din viata de familie, puteti inchide ochii in fata acestui comportament.
Insa puteti sa impuneti reguli de utilizare a lor, limitand astfel dependenta de aceste mijloace. ( ex: interzicerea utilizatii telefonului in timpul meselor ori calculatorul sa fie inchis o perioada bine determinata dinainte- inainte de somn cu o jumatate de ora) . Sunt parinti care prefera sa nu lase calculatoare in camera copilului, deoarece acest lucru face mai dificil controlul asupra accesului utilizarea computerului.
O alta modalitate de a limita timpul petrecut scriind mesaje si vorbind la telefon este ca acesta sa achite facturile propriului telefon.
Si un alt mod de a monitoriza accesul la internet si siverse site-uri este utilizarea cel putin unde este posibil ( adica computerul de acasa) a unor programe de protectie si control parental si sofware-uri care permit monitorizarea utilizarii vreunui site.
3. Intarzie
Este 10.30 si fiica dv v-a spus ca va fi in casa la ora 10? Vi se pare ca va ignora? Oare de ce si a cata oara? Pentru ca majoritatea adolescentilor testeaza limitele. Ei au nevoie de aceste limite, iar parintii sa fie consecventi in aplicarea lor
Ce puteti face dv?
Inainte de a stabili niste reguli, ganditi-le, ca nu cumva sa stabiliti niste reguli imposibile. Incercati sa mentineti legatura cu parintii prietenilor din cercul copilului dv si aflati la ce ora vin acestia acasa. Apoi stabiliti ora la care sa vina in casa cu o perioada de gratie, iar in cazul in care se incalca aceasta ora, fixati consecinte. Insa regulile incercati sa le flexibilizati.
Daca pare ca intarzierea repetata este cauzata de sentimentele copilului, cum ar fi sa nu se simta bine acasa, atunci este cazul sa aveti o discutie cu el, sa vedeti ce se intampla de fapt.
Respectati si dv intotdeauna regulile. Aplicati consecintele cu consecventa. Comuncati si argumentati orice modificare a regulilor, nu puteti sa va relationati cu un adolescent la cacialma.
4. Are prieteni care nu-ti plac
Nu o data a intrat pe usa insotit de colegi zgomotosi, cu parul gras si haine ce par neingrijite. Ce ar trebui sa faci? Sa ignori sau sa spui ceva?
Adolescentii obisnuiesc sa poarte haine ciudate, intr-un mod ciudat, de la piercing, sa se poarte zgomos, dar sa se mentine in limita decentei. Au aceasta abilitate. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la modul in care atrag atentia, de cele mai multe ori criticista asupra modei adoptate de prietenii lor. Copiii sunt foarte sensibili si atasati de prietenii lor, iar a-i critica direct nu faceti decat sa inrautatiti situatia.
Pe de alta parte, daca copilul intra in grup de prieteni cu probleme care practica absenteismul scolar, consumul de droguri si alcool, atunci se impune discutia cu tanarul. Comunicati-i, fara a-l pune in situatie defensiva, ca sunteti preocupat de el, de modul in care isi petrece timpul liber, de prietenii lui si de faptul ca se consuma substante in grupul lor. Astfel aveti posibilitatea sa inabusiti din fasa comportamente nedorite ale copilului dv.
In cazul acesta, nu va temeti sa cereti ajutor de specialitate, mai ales daca copilul dv deja devine consumator.
5. Totul pare o drama
Se intampla des ca lucruri care va par marunte sa starneasca adevarate furtuni sufletesti , iar daca incercati sa ii ajutati, totul se termina cu usi trantite si plansete si mai intense.
A fi adolescent inseamna ca lucrurile sa fie traite mai intens decat dv, ca adult. Lucruri care dv vi se par marunte, copilul le acorda o maxima importanta. Parintii au tendinta sa minimalizeze problemele copiilor lor, iar acesta sfarseste prin a se simti neinteles, iar in cele din urma va inceta sa mai comunice ceea ce i se intampla. Fiti prieteni, ascultati-l, intelgeti-l si feriti-va de dat sfaturi fara a va fi cerute, nu le discreditati prietenii, prietenul. Doar ascultati si puneti-va in locul lui, pentru ca la urma urmei, candva ati fost la fel.