Ati aflat ca sunteti insarcinata si de-aici o multime de intrebari si nelinisti va trec prin minte? Una dintre ele ar fi cat si cum sa mancati, mai ales din cauza mitului conform căruia o gravida ar trebui sa manance cat doi. Nimic mai neadevarat, desi trebuie sa luati in considerare de-acum si nevoile lui bebe, pe langa cele ale dumneavoastra. Lunile trec si veti vedea ca se va modifica si acul cantarului, insa nu trebuie sa va ingrijorati: cresterea in greutate in limite rezonabile este normala in timpul sarcinii.
Cum este repartizată?
La inceputul sarcinii o femeie nu ia de regula in greutate sau poate chiar pierde in greutate din cauza greturilor si varsaturilor. Cresterea in greutate incepe de prin luna a IV: media este cam de 300- 400 gr pe saptamana sau aproximativ 1-1,5 kg pe luna.
Prin luna VI, veti avea cam 6-7 kg in plus. Iar pe la 7 luni veti avea in plus in jur de 8 kg in plus… Insa nici o gravida nu va lua in greutate la fel, pentru ca fiecare organism are propriile sale nevoi si functionalitate, deci nevoile calorice sunt diferite.
Dieta pe timpul sarcinii
Dieta in sarcina trebuie sa fie in primul rand echilibrata. Dieteticienii spun ca 30 % trebuie sa fie grasimi, proteine 15% si 55 % carbohidrati. Aportul de calorii trebuie sa fie undeva intre 2200 si 2300 calorii/ zi. Lipidele au rol essential in formarea tesutului creierului si sistemului nervos al bebelusului, glucidele favorizeaza cresterea lui, iar proteinele sustin organismul femeii gravide, si sunt indispensabile in dezvoltarea copilului.
Sarea este un aliment present in numeroase alimente, deci este de preferat ca gravida sa nu includa in alimentatia sa prea multa sare. Va duce la acumularea unui excess a lichide in tesuturi si poate provoca cresterea tensiunii arteriale.
In timpul sarcinii, dieta trebuie sa cuprinda alimente cu un continut bogat in fier: protejeaza mama de anemia care apare adesea prin luna 4. De asemenea si bebelusul are nevoie de fier pentru a-si forma hemoglobina. Chiar este indicat sa ia un supliment de fier, pentru ca in starea naturala, fierul este dificil de fixat.
Nu trebuie sa lipseasca vitaminele din alimentatia gravidei, fiecare avand rolul si actiunea sa specifica
Ce faceti daca luati prea mult in greutate?
In primul rand, nu tineti cura de slabire…
Eliminati din alimentatie zaharul si sarea, consumati cat mai multe legume, fructe si toate alimentele de care are nevoie un copil: oua, carne, lactate.
Faceti exercitii fizice usoare, premise in timpul sarcinii ( inot, mers pe jos)
Unde sunt repartizate totusi aceste kilograme in plus? Acestea sunt distribuite diferit, pe masura ce sarcina inainteaza.
– placenta, lichidul amniotic si bebelusul vor avea cam 5-7 kg.
– rezerva de grasime corporala, care variaza in functie de cresterea in greutate totala
– retentia de apa si volumul sangvin
– volumul uterului si greutatea sanilor.
In medie, greutatea va fi intre 9-15 kg de la inceputul sarcinii pana spre sfarsitul ei.