copil spalat pe maini

Igiena excesivă este dăunătoare copiilor? De ce? Ce spun studiile?

Igiena este o parte esențială a creșterii și dezvoltării copiilor. O bună igienă îi poate ajuta să se mențină sănătoși, să prevină bolile și să se simtă bine în pielea lor. Cu toate acestea, igiena excesivă poate fi dăunătoare copiilor din mai multe motive:

Afectează microbiomul pielii:

Pielea are un microbiom natural format din bacterii benefice care o protejează de infecții. Igiena excesivă poate distruge acest microbiom, făcând pielea mai vulnerabilă la bacterii dăunătoare.

Crește riscul de alergii:

Expunerea la o varietate de microbi în copilărie ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Igiena excesivă poate reduce această expunere și crește riscul de alergii, astm și alte boli autoimune.

Poate provoca probleme de piele:

Spălarea excesivă poate usca pielea și o poate face mai sensibilă la iritații și eczeme.

Afectează dezvoltarea emoțională:

Copiii care sunt crescuți într-un mediu hiper-steril pot fi mai anxioși și mai predispuși la depresie.

Ce spun studiile:

Un studiu din 2015 a constatat că expunerea la bacterii din mediul rural poate reduce riscul de alergii la copii. Un alt studiu din 2017 a arătat că copiii care cresc în ferme au un sistem imunitar mai puternic decât cei care cresc în medii urbane.

Recomandări:

Este important să mențineți o igienă bună, dar nu excesivă. Spălați-i pe copii cu apă și săpun doar atunci când este necesar. Evitați folosirea de produse antibacteriene dure. Lăsați copiii să se joace în aer liber și să se murdărească. Expuneți-i la o varietate de microbi din mediul natural.

Concluzie:

Igiena excesivă poate fi dăunătoare copiilor. Este important să mențineți un echilibru între igienă și expunerea la microbi din mediul natural pentru a le permite copiilor să dezvolte un sistem imunitar puternic și o sănătate bună.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
fetita in scaun cu rotile

Cum să ajuți un copil cu nevoi speciale să se bucure de viață din plin

Next Article
vitamina b12

Vitamina B12 și rolul său în dezvoltarea copiilor

Related Posts