21167

Medicamentele si alaptarea

Ocazional mamele pot fi sfatuite sa inceteze alaptarea din cauza posibilelor efecte daunatoare ale unor medicamente asupra copilului. Acest lucru include mame care au nevoie de:

  • Tratament cu chimioterapie,
  • Saruri de iod,
  • Produse radiofarmaceutice,
  • Contraceptivele orale combinate, cele care contin estrogen si progesteron,
  • Antidepresivele se administreaza cu atentie sporita,
  • Mamele care folosesc droguri ilegale, nicotina

Cand mama are o singura doza mai mare de medicamente, aceasta poate fi sfatuita ca ea sa inceteze alaptarea pentru o anumita perioada de timp. Este luata in considerare si varsta copilului sau starea de sanatate; se stie ca noii nascuti sunt foarte sensibili. Cu cat bebelusul este mai mare, cu atat mai usor va tolera medicamentul.

Prematurii sunt mai slab dezvoltati si pot suferi din cauza substantelor care in mod normal nu le pun probleme copiilor mai mari. Ca efecte secundare ale unor medicamente pot determina cresterea cantitatii de lapte, in favorea mamei si a copilului, iar alte medicamente din contra, pot sa scada sau chiar sa opreasca lactatia. Medicamentele care se folosesc in tratamentul bebelusilor (ibuprofen, antibiotice) pot fi luate in deplina siguranta si de mama care alapteaza.

Pe perioada tratamentului urmat de mama care alapteaza se va monitoriza eventuale simptome ale copilului. In cazul in care copilul prezinta diaree, stari de voma, letargie, constipatie se va anunta imediat medicul.

Medicamentele se prescriu cu mare atentie pentru mamele care alapteaza, iar acestea sunt avertizate daca este cazul sau nu sa intrerupa alaptarea. Datorita efectelor adverse ce pot afecta bebelusul medicii nu recomanda automedicatia mai ales pe perioada alaptarii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
person wearing gray shirt putting baby on scale

Ce este scorul APGAR și cum se calculează (tabel)?

Next Article
pruning topless baby

Parul si ochii bebelusului

Related Posts