Termenul de Scor Apgar a fost introdus dupa numele unui medic american, Virginia Apgar. Este un sistem de notare, introdus pentru prima data in 1960, foloseste cele cinci semne fizice ale copilului la nastere pentru a ajunge la o evaluare totala de pana la 10 puncte in fiecare moment dat.
Scorul este de obicei, dat de neonatolog atunci cand copilul are varsta de 1 minut si se repeta cand copilul va avea 5 minute. Daca copilului ii ia mai mult timp ca sa respire si sa raspunda la stimuli, notarea va continua la 7 minute si apoi la 10 minute.
Scorul Apgar a fost conceput pentru a intelege mai bine adaptarea copilului nou nascut la viata extrauterina.
Neonatologul verifica daca ritmul cardiac este de peste 100 de batai pe minut, aparitia spontana a respiratiei, apreciaza miscarile active sau pasive, raspunsul nou-nascutului la stimulii externi; acest lucru se apreciaza prin reactia la introducerea sondei in cavitatea nazala pentru dezobstructia cailor respiratorii. De asemenea, apreciaza culoarea tegumentelor care indica gradul de oxigenare al sangelui.
Cum se calculează Scorul APGAR?
Tabel pentru cuantificarea scorului APGAR:
Un copil care plange imediat dupa nastere, care pare agitat, de regula va primi un scor de 9 sau 10 la 1 minut. Apoi i se va mai da un scor la 5 minute care de obicei va fi 10 daca copilul este bine si s-a adaptat la viata exterioara.
Ca o regula, un scor Apgar de 8, 9 sau 10, la un minut si 9 sau 10, la cinci minute sunt toate considerate o reflectare a unui copil bine, sanatos la nastere, singura diferenta fiind modul individual al medicului de a face diferentierea.
Copiii cu scor Apgar 5 – 7, sunt cei care s-au adaptat mai greu la viata extrauterina si de regula au nevoie de ingrijire medicala suplimentara.
Un scor Apgar 3 – 4 reflecta o stare de sanatate precara – moderata, in timp ce scorul Apgar 0 – 2 indica o stare de sanatate foarte proasta cu sanse mici de suprevietuire.
Unii neonatologi care ingrijesc bebelusii in primele momente din viata, dau de obicei un scor de 9 la un minut si apoi 9 la 5 minute pentru ca mainile si picioarele bebelusului sunt albastre. Aceasta este o caracteristica fizica normala pentru noii nascuti si poate persista zile si chiar saptamani dupa nastere.
In realitate, acest tip de notare este incorect din punct de vedere tehnic pentru ca scorul Apgar este conceput pentru a reflecta adaptarea bebelusului la viata din afara uterului. Acest scor este in general acceptat de cele mai multe cadre medicale si examinarile vor fi adesea inregistrate in acest mod.
De retinut Apgarul facut la 5 minute este mult mai important si indica mai bine sanatatea copilului decat scorul de la 1 minut.