mama cu nou nascut

Nașterea prin cezariană și autismul

În ultimii ani, a crescut interesul pentru o posibilă legătură între nașterea prin cezariană și riscul de autism.

Ce spun studiile?

Rezultatele studiilor privind această asociere sunt mixte și adesea contradictorii.

Unele studii au identificat un risc ușor crescut de autism la copiii născuți prin cezariană. Un meta-analiză majoră din 2013, care a inclus peste 60 de studii și peste 1,7 milioane de copii, a constatat un risc cu 26% mai mare de tulburare de spectru autist (TSA) la copiii născuți prin cezariană.

Alte studii nu au găsit nicio asociere semnificativă. De exemplu, un studiu din 2015 realizat pe un eșantion mare de populație din Suedia nu a găsit nicio legătură între nașterea prin cezariană și riscul de TSA.

Factori care pot influența rezultatele:

Este important de reținut că studiile care au identificat o asociere între nașterea prin cezariană și autism au avut adesea limitări metodologice.

Factorii de confuzie: De exemplu, unii dintre acești copii ar fi putut avea deja un risc crescut de autism din alte motive, cum ar fi antecedente familiale sau complicații în timpul sarcinii.

Tipul de cezariană: Unele studii au sugerat că riscul de autism ar putea fi mai mare la copiii născuți prin cezariană electivă, comparativ cu cei născuți prin cezariană de urgență.

Definiția autismului: Definiția și criteriile de diagnostic pentru autism au evoluat în timp, ceea ce poate face dificilă compararea rezultatelor din diferite studii.

Concluzie:

În prezent, nu există dovezi concludente care să demonstreze o cauzalitate directă între nașterea prin cezariană și autism.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica această potențială asociere. Este important să se ia în considerare toți factorii implicați, inclusiv factorii de confuzie și definiția autismului.

Femeile care iau în considerare nașterea prin cezariană ar trebui să discute cu medicul lor despre riscurile și beneficiile potențiale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
urmarire ciclu menstrual

Fereastra fertilă: Tot ce trebuie să știi

Next Article
nume copii pe hartie

Aspecte de luat în considerare când alegeți numele bebelușului

Related Posts