O noua vara si frenezia mancatului de cercelusi a inceput
Pentru cei ce nu stiau, ciresele sunt fructele mele preferate. Credeti-ma, as manca necontenit. Sambata am mancat doar 2 kg de cirese pietroase… singura, si inca respir. Si mai vreau. :))
Va regasiti si voi in aceasta descriere? Pentru voi si pentru cei mai ciocolatosi iubitori de dulce, am purces la realizarea unui desert gratios. Primul meu tort cu mousse de ciocolata. O crema fina, o aroma puternica de ciocolata si un parfum de sirop de cirese imbietor. Este un dulce moderat ca grad de dificultate, dar care merita efortul. Aceasta reteta ii apartine lui Chef Michel Roux, un inger al Paradisului Dulciurilor (da, puteti sa confundati blogul meu cu acest loc), o legenda culinara care impartaseste cu noi operele sale de succes si ne demonstreaza astfel ca nu tot ceea ce pare complicat este si complicat neaparat.
Acest tort este o surpriza minunata pentru orice eveniment si merita facut. Poate fi pregatit si cu 2-3 zile in avans, pastradu-si gustul si textura la fel de bune. Love it!
Tort cu mousse de ciocolata si cirese
Blat:
- 20 gr unt moale
- 75 gr faina
- 50 gr cacao, plus o lingura pentru tapetat
- 4 oua
- 125 gr zahar
- 30 gr unt topit
Sirop de cirese:
- 400 gr cirese negre, pietroase
- 150 gr zahar
- coaja rasa de portocala
- 2 cuisoare
Creme anglaise:
- 250 ml lapte
- 125 gr zahar
- 1/2 pastaie de vanilie
- 3 galbenusuri
Mousse de ciocolata:
- 200 gr ciocolata neagra 70%
- 200 ml creme anglaise
- 200 ml smantana pentru frisca
- Ciocolata pentru decor
Mod de preparare
Blat
Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius/ treapta 5. Ungem cu unt o tava cu diametrul de 20 cm si tapetam cu cacao. Batem ouale si zaharul intr-un bol pana cand obtinem o spuma. Adaugam treptat faina, incorporand-o usor cu o spatula prin miscari circulare de jos in sus, dupa care adaugam untul si-l incorporam si pe acesta cu grija ca sa nu pierdem din volum. Punem compozitia in forma si introducem la cuptor pentru aprox. 30 de minute. Scoatem blatul din forma si-l punem la racit, intorcandu-l dupa 10 minute pe cealalte parte pentru a evita lipirea acestuia. Lasam la racit 2-3 ore.
Sirop de cirese
Punem ciresele intr-o craticioara, adaugam apa rece cat sa le acopere, zaharul, coaja de portocala si cuisoarele. Fierbem la foc mic pentru 20-30 de minute, pana cand ciresele se vor inmuia. Luam de pe foc si lasam ciresele se sa raceasca in sirop.
Creme anglaise
Punem laptele, 2/3 din cantitatea de zahar si vanilia intr-o craticioara cu fundul gros si fierbem incet pana incepe sa faca spuma pe margine. Intre timp, amestecam intr-un bol galbenusurile cu zaharul ramas pana cand obtinem un amestec consistent si deschis la culoare. Punem laptele cald peste galbenusuri si amestecam bine, apoi turnam compozitia inapoi in craticioara si fierbem la foc mic. Amestecam cu o lingura de lemn si avem grija sa nu lasam crema sa fiarba pentru ca se vor forma cocoloase. Crema va fi gata atunci cand se va ingrosa putin, atat cat sa imbrace lingura de lemn, fara sa se uneasca atunci cand treceti cu degetul pe lingura. Luam crema de pe foc si o trecem printr-o strecuratoare pentru a indeparta eventualele cocoloase formate.
Mousse de ciocolata
Punem ciocolata intr-un bol si turnam creme anglaise fierbinte peste ea, amestecandu-le cu lingura de lemn, dupa care cu telul pentru a obtine o crema fina, usor aerata. Intr-un alt bol batem smantana pana obtinem o spuma usor fluida si o incorporam in amestecul de ciocolata.
Scurgem ciresele de sirop si apoi strecuram sucul. Punem 1/3 sirop intr-o craticioara si-l fierbem pana obtinem un sirop. Amestecam siropul obtinut cu 1/3 cirese si-l pastram pentru servire. Taiem blatul de cacao in doua si ungem ambele bucati, pe partea taiata, cu sirop de cirese.
Pentru asamblare, punem un cerc cu diametrul de 22 cm pe un platou. Punem jumatatea de blat de deasupra in cerc, cu partea insiropata in sus, si cu o paleta intindem spuma de ciocolata intr-o grosime de 1,5 cm. Avem grija sa umplem si spatiul dintre cerc si blat cu spuma de ciocolata. Punem peste aceasta cirese si le presam usor in mousse. Punem a doua jumatate de blat, cu partea insiropata in sus. Presam usor si punem restul de spuma de ciocolata. Intindem frumos si apoi introducem tortul la frigider pentru cel putin 4 ore.
Pentru servire, incalzim usor cercul cu un arzator sau cu un prosop inmuiat in apa fiarta, si-l ridicam printr-o rotire usoara. Ornam tortul cu fulgi de ciocolata. Folosim un cutit cu lama calda (introducem in apa calda pentru cateva secunde) pentru a taia felii de tort si servim fiecare felie de tort cu o lingura de cirese in sirop.
Bon appetit!