Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 12-a săptămână de sarcină
Acum se incheie primul trimestru de sarcina. Talia e mai groasa, sarcina incepe sa prinda contur, hainele devin incomode. Riscul de avort scade considerabil. Unele femei inca se mai confrunta cu senzatiile de greata, constipatie, migrene. Altele se simt mai degraba grase decat insarcinate.
O veste buna este ca, pentru moment, uterul nu mai apasa pe vezica urinara iar urinarile nu vor mai fi atat de frecvente. Acest lucru va fi posibil pana cand in jurul celui de-al treilea trimestru cand copilul va apasa din nou pe vezica urinara si urinarile vor din nou frecvente pana la sfarsitul sarcinii.
Senzatiile de ameteala pot fi cauza schimbarilor hormonale, mai exact din cauza progesteronului. Trebuie evitate ridicarile bruste din pozitia culcat, pentru a nu cadea sau lesina.
Unele femei experimenteaza un apetit sexual crescut, acesta se datoreaza circulatiei sanguine din zona pelvina care este mai intensa. Cele mai multe femei insarcinate considera al doilea trimestru ca fiind cel mai bun din punct de vedere sexual.
Alte simptome in aceasta perioada pot fi: senzatie de arsuri, abdomen proeminent, indigestie, balonare, modificari ale poftei de marcare, scurgeri vaginale abundente.
Ce se întâmplă cu copilul în a 12-a săptămână de sarcină
Fața copilului este aproape umana, ochii s-au mutat de pe partile laterale, de o parte si de alta a nasului, urechile sunt si ele la locul lor. Se formeaza corzile vocale. Fatul are o lungime de aproximativ 7,5 cm si cântărește 24 g.
Dezvoltarea creierului este rapida, celulele nervoase se multiplica si se formeaza sinapse. Va fi nevoie de dezvoltarea mai multor celule nervoase din creier, maduva spinarii si piele, pentru a detecta anumite tipuri de senzatii. Se dezvolta simtul tactil si cel al durerii.
Intestinele au inceput sa se retraga spre interiorul abdomenului. Intestinul incepe sa absoarba apa si glucoza din lichidul amniotic inghitit de fat. Rinichii incep sa secrete urina in vezica. Lichidul amniotic este refacut constant de corpul mamei.
Tiroida si glanda pituitara incep producerea hormonilor. Maduva osoasa incepe sa produca globulele albe sau leucocite cu rolul de a apara organismul de diferite infectii. Pancreasul a inceput sa produca insulina. Ficatul fatului incepe sa funtioneze, curata sangele, stocheaza substantele nutritive si sintetizeaza compusi necesari fatului.
Organele sexuale externe se dezvolta sub actiunea hormonilor secretati de glandele sexuale. In cazul in care copilul este baiat, penisul este pe deplin constituit.
În aceasta saptamana se poate detecta sexul copilului.