woman touching baby bump

A 11-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 11-a săptămână de sarcină

Se apropie finalul primului trimestru si o parte din simptomele sarcinii dispar, mai persista starile de oboseala, urinarile frecvente, aversiunea fata de unele alimente, poftele fata de altele, saliva in exces. Multe femei au aversiuni fata de fructele de mare, alcool, cafea, mancarurile grase. Femeile reactioneaza diferit, diferite sunt si preferintele alimentare sau aversiunea fata de ele. Unii experti sunt de parere ca aceste reactii de aversiune fata de anumite alimente cum ar  fi pestele crud, ouale, poate fi o reactie a organismului fata de alimetele rele sau periculoase. Daca mama simte ca nu mananca destul din cauza greturilor, sa nu isi faca griji, corpul ei va recupera in timp. Trebuie sa fie atenta ca alimentele pe care le poate consuma sa faca parte din regimul alimentar sanatos si este foarte important sa se hidrateze.

Daca s-a facut testul si nu exista o imunitate la toxoplasmoza, viitoarea mamica nu trebuie sa intre in panica la vederea unei pisici. Trebuie doar luate niste masuri de precautie, carnea rosie sa fie bine preparata, legumele si fructele sa fie spalate inainte de consum, spalatul pe maini inaintea meselor iar daca are o pisica, de evitat golirea litierei.

Incepand din aceasta saptamana sarcina incepe sa prinda forme in exterior, uterul este cat marimea pelvisului. Este posibil sa observati ca parul si unghiile cresc mai repede ca de obicei. Parul poate deveni chiar mai des, deoarece in timpul sarcinii caderea parului este oprita. Dupa nastere va reveni la aspectul initial.

Ce se întâmplă cu copilul în a 11-a săptămână de sarcină

Fatul isi continua cresterea si are dimensiunea de aproximativ 6 cm si cântărește 15 g. Aspectul sau devine din ce in ce mai uman. Buzele sunt formate, la fel si urechile, pasajele nazale continua sa se deschida in nari. Mugurii mici ai dintilor isi fac aparitia sub gingii. Bebelusul continua sa inghita lichid amniotic.

Creierul si sistemul nervos continua sa se dezvolte. Emisferele cerebrale incep sa se distinga. Celulele nervoase vor deveni treptat neuroni, formand o prin sinapse o structura complexa a sistemului nervos. La ecografie se pot observa miscari ale bebelusului, el se poate deplasa, da din maini si picioare, loveste si inoata in interiorul uterului.

Pe langa sistemul nervos, se dezvolta treptat si sistemele digestiv, respirator, pulmonar, cardiovascular si urinar. De acum inainte, toate aceste organe se vor dezvolta si vor deveni mai complexe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
brown framed chalkboard easel with baby coming in July he or she text

A 12-a săptămână de sarcină

Next Article
woman in pink dress sitting on green grass field

A 10-a săptămână de sarcină

Related Posts