woman in pink dress sitting on green grass field

A 10-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a zecea săptămână de sarcină

Unele dintre simptomele neplacute ale sarcinii tind sa se amelioreze. Un simptom care nu va disparea complet este cel al urinarilor frecvente, iar daca acestui tablou se mai adauga senzatia de arsura si furnicaturi, ar putea si semnul unei infectii urinare. Femeile insarcinate sunt predispuse la astfel de infectii si din acest motiv medicul ginecolog cere gravidelor efecutarea testelor de urina periodic.

Alt simptom frecvent intalnit la femeile insarcinate este constipatia, hormonii relaxeaza muschii netezi din organism si inclusiv musculatura neteda din intestine. Se recomanda consumul de alimente cu fibre, apa. Gravidele se mai pot confrunta cu senzatii de greata, dureri de cap, ameteli, lipsa poftei de mancare.

Spre sfarsitul acestui trimestru va scadea nivelul de hormoni, iar mama se va simti mai bine. De-a lungul sarcinii, nivelul hormonal oscileaza in functie de stadiul de formare al copilului. Emotiile si simptomele fizice vor fi continuu influentate de activitatea hormonala.

Uterul aproape si-a dublat dimensiunea, este in cavitatea abdominala, schimbare care nu este vizibila pentru cei din jur.

Ce se întâmplă cu copilul în a zecea săptămână de sarcină

Fatul are dimensiunea 5 cm si cântărește aproximativ 8 g. Capul reprezinta jumatate din dimensiunea corpului iar in timp acest raport se va modifica, desi creierul este intr-un rapid proces de dezvoltare. Nervii spinali au inceput sa se extinda din maduva spinarii, fiind vizibili si prin pielea fatului care se mentine transparenta.

Urechile sunt in curs de dezvoltare iar daca initial se aflau situate la nivelul gatului, acum le putem observa pe partile laterale ale capului. Dintii incept sa se formeze sub gingiile fatului.

Organele interne isi continua si ele evolutia, ficatul fiind intes solicitat cu formarea celulelor sanguine iar sacul vitelin incepe sa dispara. Majoritatea oaselor se osifica. Bratele se indoaie la cot si poate sa isi atinga fata cu mainile. Din acest moment se va afla intr-o pozitie fetala in adevaratul sens al cuvantului. Incep sa se formeze unghiile. Degetele de la maini si picioare sunt complet separate.

Corpul este acorperit de un puf scurt asemenator cu cel de piersica. Acest puf se numeste lanugo si are rol protector. Daca copilul va fi de sex masculin, testiculele sale vor incepe producerea de testosteron, hormon cu rol in dezvoltarea tesuturilor reproducatoare masculine si promovarea caracteristicilor sexuale secundare.

Saptamana a zecea reprezinta incheierea celei mai critice perioade a copilului, perioada in care s-au format cele mai importante parti ale corpului. Treptat se vor dezvolta toate cele mai mici detalii care definesc natura umana.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman touching baby bump

A 11-a săptămână de sarcină

Next Article
woman in gown standing near forest

A 8-a săptămână de sarcină

Related Posts