Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a opta săptămână de sarcină
In a doua luna de sarcina, femeia se confrunta cu unele schimbari de care nu a avut parte in prima luna. Talia este putin mai groasa dar cei din jur inca nu observa acest detaliu.
Uterul a crescut considerabil in dimensiune fata de momentul initial, are dimensiunea unui grapefruit si continua sa creasca. Din acest motiv e posibil ca viitoarele mamici sa simta usoare crampe abdominale. Femeia care nu este la prima sarcina va observa mai usor diferentele fizice iar daca va avea gemeni sau tripleti, modificarile corpului sunt si mai usor de sesizat.
Sanii sunt tensionati si vor creste treptat, pregatindu-se pentru alaptare. In aceasta perioada se vor evidentia si glandele Montgomery, care arata ca niste bubite si se gasesc pe areola, o protejeaza prin secretia unei substante lubrifiante. Areolele devin mai inchise la culoare si cresc in diamentru.
Aversiunea fata de anumite alimente si greturile matinale sunt simptome care nu au disparut pana in acest moment. Unele femei sunt mai slabe, altele din contra au pus pana la 1 – 2 kg. De asemenea femeia poate experimenta si diferite pofte pentru anumite alimente, sunt datorate schimbarilor hormonale ce modifica perceptiile gustative.
Ce se întâmplă cu copilul în a opta săptămână de sarcină
Din aceasta saptamana, copilul se apropie de finalul perioadei embrionare, are dimensiunea cuprinsa intre 2,5 – 3 cm si cantareste aproximativ 3 g. Cresterea continua intr-un ritm alert. Organele interne si externe sunt definitiv conturate.
Sistemul osos este in curs de osificare. Celulele osoase vor inlocui cartilajele, incep cu osul pieptului, cu oasele maxilarului superior si palatul dur, dispare coada embrionica.
Epiderma va deveni mai groasa si isi va pierde din transparenta, treptat.
Bratele si picioarele au mai crescut, embrionul devine din ce in ce mi activ, poate face miscari complexe, noi, de apropiere a palmelor, atingere fetei cu mana, intindere a picioarelor.
Creierul este format aproape complet si cantareste jumatate din greutatea embrionului. Pleoapele se dezvolta, se unesc partial si protejeaza nervul optic. Varful nasului si buza superioara devin mai proeminente.
Toate organele sunt la locul lor si isi continua dezvolatrea. Rinichii vor produce urina care este eliminata in lichidul amniotic. Inima este aproape completa, cvadricamerala. Organele sexuale nu se diferentiaza la exterior insa ele pot fi observate in interiorul abdomenului.
Embrionul incepe sa aiba un aspect uman si va purta denumirea de făt pana la sfarsitul celor noua luni de sarcina.