Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a noua săptămână de sarcină
Incepand cu aceasta luna de sarcina, uterul isi va modifica volumul destul de vizibil.
Simptomele sarcinii nu au trecut. Viitoarele mame inca se confrunta cu senzatiile de greata si varsaturi, urinari frecvente, stari de oboseala, saliva in exces, arsuri stomacale si indigestie, constipatie. Cele mai multe dintre simptome se vor diminua in trimestrul al doilea de sarcina.
Nutritionistii recomanda femeilor insarcinate o alimentatie sanatoasa dar nu incurajeaza excesele alimentare pe seama poftelor. De asemenea, un regim alimentar echilibrat contribuie si la prevenirea vergeturilor. In acelasi timp, pot fi folosite creme hidratante si masarea zonelor predispuse. Desi din punct de vedere medical nu reprezinta un pericol, vergeturile afecteaza aspectul estetic si nu pot fi tratate, ci doar diminuate. Nu este indicat sa se foloseasca pentru masaj uleiuri sau creme prea aromate ci mai degraba produse naturale sau cele speciale, pentru bebelusi. Masajul mentine elasticitatea pielii dar favorizeaza si circulatia sanguina, mentine tensiunea la valori normale.
Rinichii continua sa fie suprasolicitati, se recomanda consumul mai mare de lichide pentru a reduce riscul infectiilor tractului urinar. De asemena corpul incepe sa retina mai multa apa, pana la sfarsitul sarcinii volumul sanguin va creste cu aproximativ 1,5 litri.
Creste ritmul cardiac datorita volumului marit de sange, asigura astfel copilului substantele nutrivive si oxigenul de care are nevoie.
Ce se întâmplă cu copilul în a noua săptămână de sarcină
Fatul are aproximativ 4 cm si cantareste 5 g. Trasaturile faciale sunt mult mai accentuate.
Capul este voluminos in comparatie cu restul corpului. Pleoapele sunt complet inchise. Muschii se dezvolta iar fatul ii exerseaza prin diferite miscari.
Simturile bebelusului se dezvolta si evolueaza pana la nastere. Fatul este senzitiv la atingeri. Incepe formarea amprentelor. El poate sa-si atinga palmele, fata.
In aceasta perioada, se vor forma mugurii gustativi si olfactivi. Simtul olfativ este declansat de lichidul amniotic. Astfel se explica preferinta nou nascutului pentru laptele matern din prima clipa. Papilele gustative ale fatului se vor dezvolta foarte mult in viata intrauterina. Prin lichidul amiontic, fatul va putea simti aromele alimetelor ingerate de mama. Va prefera alimentele dulci, inghitind mai mult lichid amniotic in comparatie cu cele cu gust acru, amar.
In dezvoltarea sa, fatul primeste substantele nutritive prin sangele mamei. Nutrientii sunt alcatuiti din proteine, din care aminoacizi, zahar care furnizeaza energie, grasimi esentiale care sunt fundamentale pentru dezvoltarea creierului, vitamine si minerale.
Incep sa se diferentieze organele genitale externe dar inca nu se poate determina sexul copilului. Toate organele majore sunt formate insa va mai urma o perioada pana se vor dezvolta si functiona complet.