woman holding her prenant tummy during daytime

A 4-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a patra săptămână de sarcină

In primele saptamani de sarcina, stilul de viata al femeii insarcinate este foarte important, se recomanda unul cat mai sanatos si echilibrat. Acum se implineste o luna de graviditate. Semnele distinctive ale sarcinii continua sa apara. Ciclul menstrual nu a venit, sanii vor continua sa-si modifice aspectul, sunt din ce in ce mai sensibili, sarcurile vor deveni proeminente si aoreolele se vor mari, capatand o culoare mai inchisa. Starile de oboseala sunt prezente, pot aparea si tulburari de somn iar anumite mirosuri sunt deranjante, mai ales dimineata. Multe femei sunt predispuse la greturi matinale in primele luni de sarcina.

Uterul are dimensiunea unei mandarine si este complet inchis de mucoasa uterina. Acesta se sprijina pe vezica urinara, iar urinarile pot fi mai frecvente. Poate aparea o usoara senzatie de constrictie la nivelul abdomenului inferior; sunt ligamentele musculare care au ca rol sustinerea uterului.

Ce se întâmplă cu copilul în a patra săptămână de sarcină

Acesta este inceputul organogenezei.

Embrionul este bine fixat pe peretele interior al uterului si se dezvolta foarte repede, are forma unui mormoloc cu dimensiunea de aproxomativ 5 mm si greutatea mai mica de un gram.

Capul este aproximativ un sfert din lungimea corpului. Mainile si picioarele seamana cu o palma mica nediferentiata; ochii si nasul apar ca doua mari pete negre. Se observa niste muguri in zona membrelor care vor da nastere la brate iar picioarele se vor forma mai tarziu. Tubul digestiv este in curs de dezvoltare, la fel si coloana vertebrala si cavitatea abdominala.

Inima bate, organele vitale continua sa se dezvolte.

In conditii normale, sangele mamei nu se amesteca cu sangele copilului, sistemele circulatoare sunt diferite. Schimbul de oxigen, substante nutritive, substante reziduale se realizeaza datorita interactiunii vaselor de sange ale mamei cu vasele de sange ale placentei. Placenta incepe sa se ingroase in saptamana patru si procesul continua pana in luna a patra de sarcina; este formata din tesuturi de-ale copilului dar bineanteles cu ajutorul celulelor mamei. Asadar are rol nutritiv, respirator, protector si rol in secretia hormonala.

Placenta permite trecerea unor anticorpi materni care protejeaza fatul si impiedica trecerea a numeroase bacterii. Legatura intre fat si placenta se face prin cordonul ombilical. Cordonul ombilical creste odata cu sarcina si la sfarsitul sarcinii si poate atinge lungimea de aproximativ 50 de centimetri. Se afla in zona abdominala a fatului, in locul unde va fi ulterior buricul.

Perioada embrionara dureaza pana in saptamana a zecea iar din acest moment toate organele bebelusui se vor dezvolta si isi vor incepe functiile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
p4 et whhby

A 6-a săptămână de sarcină

Next Article
woman leaning on wall beside man

A 3-a săptămână de sarcină

Related Posts