closeup photography of pregnant woman wearing blue panty

A 5-a săptămână de sarcină

Simptome si schimbari fizice ce au loc în corpul tau în a cincea săptămână de sarcină

In saptamana a 5-a de sarcina inca se mentin dimensiunile normale ale corpului.

Afectiunile minore ale sarcinii sunt prezente inclusiv greata si oboseala. Sanii sunt grei si continua sa creasca. Se recomanda purtarea unui sutien potrivit pentru a evita lasarea lor. De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti si saunele pentru ca solicita prea mult sistemul circulator ale mamei.

Un alt simptom al sarcinii se caracterizeaza prin stari de hipersensibilitate, anxietate, se observa treceri bruste de la ras la lacrimi. Sunt stari normale si destul des intalnite la femeile insarcinate. In aceasta saptamana, pot aparea unele crampe abdominale si dureri de spate. Daca aceste crampe sunt prea dureroase se recomanda consultarea medicului.

Sistemul digestiv functioneaza mai lent, cu consecinte de balonare si proasta digestie insotita de constipatie. Asadar trebuie urmata o alimentatie bogata in fibre ( legume, fructe, paine integral ), consumul de lichide si mersul pe jos pentru ca ajuta la digestie. Aceste mici probleme pot disparea in cateva saptamani.

Ce se întâmplă cu copilul în a cincea săptămână de sarcină

Dupa o perioada de dezvoltare rapida a embrionului, acesta capata o forma mai distincta. Acum are forma unui calut de mare iar dimensiunea corpului poate fi cuprinsa intre 4 – 6 mm si se poate observa cu ochiul liber.

Embrionul se ataseaza la placenta prin cordonul ombilical si este inconjurat de lichidul amniotic din interiorul sacului amniotic.

Cordonul ombilical inlocuieste sacul vitelin. Sacul vitelin contine celule reproductive timpurii care vor migra catre organele reproducatoare. Aceste celule mai poarta denumirea si celule de germeni. Cordonul ombilical functioneaza cu placenta pentru a aduce hrana si oxigen copilului si elimina deseurile. Incep sa ii creasca bratele si picioarele prelungi. Fata incepe sa prinda contur. Ochii si urechile sunt formati, se pot observa gauri mici reprezentand narile, buzele si limba.

In acest stadiu de dezvoltare, copilul este foarte vulnerabil deoarece acum se formeaza organele: stomacul, pancreasul, rinichii, plamanii, ficatul, organele sexuale dar si muschii, oasele. Pielea este transparenta, permite observarea mai usor a organelor interne. Pe masura ce se va ingorsa, transparenta dispare.

Inima s-a dublat in volum si incepe sa bata regulat, de doua ori mai repede decat a unui adult, putand fi vizibila la o ecografie. Se dezvolta si sistemul nervos central. Apar emisferele cerebrale care reprezinta cea mai mare parte din creier. In viitorul apropiat, capul va creste intr-un ritm accelerat pentru a face loc creierului.

In aceasta perioada au loc foarte mai multe schimbari in interiorul embrionului. Examenele prenatale efectuate cu regularitate au o importanta vitala atat pentru copil cat si pentru mama.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
p4 et whhby

A 6-a săptămână de sarcină

Next Article
woman leaning on wall beside man

A 3-a săptămână de sarcină

Related Posts